Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Βιολογικά και Παραδοσιακά ΠροϊόνταΒιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η αγορά βιολογικών προϊόντων και η ζήτηση από τους καταναλωτές. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχει κάποιο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. Στις Η.Π.Α η αγορά αναπτύσσεται με ρυθμό 20% ετησίως. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγάλη ποικιλία, από σνακς, έως κατεψυγμένα αλλά και ψημένα προϊόντα.

Οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τον οποίο προσφέρουν αυτά τα προϊόντα, δήλωσε η Marion Nestle, Καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Παρακάτω, ακολουθεί σύγκριση μεταξύ των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των βιολογικών προϊόντων, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μερικά βιολογικά προϊόντα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α έδειξε ότι το βιολογικό κέτσαπ είχε 57% περισσότερο από το αντιοξειδωτικό λυκοπένη σε σχέση με το κανονικό κέτσαπ.

Ωστόσο, οι δηλώσεις των εμπόρων ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά δεν έχουν αποδειχτεί ακόμα από την επιστήμη. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχτεί αν τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, δήλωσε η Connie Diekman, του Washington Univercity, στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι.

Τα βιολογικά προϊόντα, ωστόσο, θεωρείται ότι έχουν άλλα πλεονεκτήματα.

Ο ειδικός σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, Charles Benbrook, θεωρεί πως ορισμένα βιολογικά προϊόντα είναι λιγότερο επεξεργασμένα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έχουν λιγότερες χημικές ουσίες, όπως τα συντηρητικά. Ο ειδικός προτείνει να κοιτάει κάποιος τις ετικέτες, καθώς για παράδειγμα τα βιολογικά τσιπς ενέχεται να περιέχουν τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπών με τα κανονικά.

Σχετικά με το ποια προϊόντα μεταξύ των δυο κατηγοριών είναι πιο φιλικά ως προς το περιβάλλον επικρατεί διαμάχη ανάμεσα στους επιστήμονες. Ο καθηγητής βοτανικής Alan McHughen, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δηλώνει ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη έρευνα που να καταλήγει στο ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο φιλικά ως προς το περιβάλλον.

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων επιτρέπει τη χρήση φυσικών παρασιτοκτόνων, τα οποία ενδέχεται να είναι τοξικά για τη φύση και τους ανθρώπους. Τα βιολογικά λιπάσματα ενδέχεται επίσης να περιέχουν βλαβερά βακτήρια, όπως το Ε.coli. Παράλληλα, η βιολογική καλλιέργεια προσφέρει μόνο το 75% έως 90% της καλλιέργειας παραδοσιακών προϊόντων.

Επομένως, μεγαλύτερες εκτάσεις θα πρέπει να καλλιεργηθούν για να υπάρξει ισότητα στην παραγωγή.

Οι υποστηρικτές των βιολογικών προϊόντων θεωρούν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή καλλιέργεια προϊόντων έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον και η δράση τους ‘επεκτείνεται’ και πέρα από τα χωράφια όπου χρησιμοποιούνται.

Όπως υπογραμμίζουν, τα συνθετικά παρασιτοκτόνα έχουν συνδεθεί με νευρολογικά προβλήματα και προβλήματα στην ανάπτυξη. Τα βιολογικά ‘εξουδετερώνουν’ τα συνθετικά παρασιτοκτόνα και τη ζημιά που προκαλούν στους αγρότες, στη γη και στο πόσιμο νερό.

Οι κανονισμοί καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων απαγορεύουν τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, γεγονός που προκαλεί συζητήσεις και που ο ρόλος για το περιβάλλον δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα.

Καταλήγοντας, ο Mc Hughen δηλώνει ότι πρώτα πρέπει να επικεντρωθούμε στο άμεσο περιβάλλον, δηλαδή στο σώμα μας. Καλή διατροφή, σύμφωνα με τον επιστήμονα, σημαίνει ποικιλία, ισορροπία και μέτρο, άσχετα από τη μέθοδο καλλιέργειας που έχει χρησιμοποιηθεί.

Διατροφική αξία ελαιολάδουΕλαιόλαδο και Υγεία

Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ υγιεινό λάδι. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιέχει απαραιτήτως ελαιόλαδο καθημερινά. Το άρωμα και η γεύση που δίνει σε όλα τα φαγητά είναι μοναδική. Όπως όλα τα έλαια, έτσι και το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Τα έλαια περιέχουν λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται σε τρία είδη: κορεσμένα, μονοακόρεστα και
πολυακόρεστα. Τα ζωικά λίπη περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα σπορέλαια πολυακόρεστα, ενώ το ελαιόλαδο περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε ποσοστό μέχρι και 83%. Το ελαϊκό οξύ, το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου, αποτελεί ένα τέτοιο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ.

Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά:


  • Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
  • Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
  • Στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
  • Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
  • Στη μείωση των γαστρικών υγρών
  • Στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
  • Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
  • Στην πρόληψη του καρκίνου
  • Ενώ τέλος... αναζωογονεί το δέρμα!
πηγή:  http://www.oliveoil.gr