Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σε υποχρεωτική τυποποίηση της φέτας σκέφτεται να προχωρήσει το ΥπΑΑΤ.


Σκέψεις για να πουλιέται η φέτα υποχρεωτικά σε συγκεκριμένες συσκευασίες κάνουν στο ΥπΑΑΤ. Αυτό το μέτρο υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει στην ιχνηλασιμότητα αλλά και στην αναγνωρισιμότητα του προϊόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το υπουργείο προτείνει η φέτα να κυκλοφορεί στη λιανική αγορά υποχρεωτικά τυποποιημένη, σε συσκευασίες 100 και 200 γραμμαρίων, μισού κιλού, ενός κιλού και δύο κιλών. Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να αναγνωρίζει το προϊόν που θα είναι συσκευασμένο και με την ανάγλυφη σφραγίδα θα γίνεται πιο εύκολη η ιχνηλασιμότητα. 

Τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι σήμερα η Ελλάδα παράγει 100 χιλιάδες τόνους φέτας. Από αυτούς οι 70 χιλιάδες καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά και οι υπόλοιποι εξάγονται. Πρόθεση του υπουργείου είναι να αναλάβει δράσεις που θα έχουν στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Αυτό σημαίνει αύξηση των κοπαδιών και ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Όμως οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από την πλευρά τους καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξής τους, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην παραγωγή της φέτας.
«Η φέτα είναι ένα τυρί που τρώγεται στη διάρκεια του φαγητού άρα έχει τεράστιες δυνατότητες για αύξηση των πωλήσεων», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο καθηγητής ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ κ. Ανδρέας Γεωργούδης. «Σήμερα η μόνη υποχρέωση που υπάρχει για τη φέτα είναι ότι πρέπει να παράγεται από ελληνικό γάλα. Αυτό όμως δεν αρκεί γιατί έχουμε διαφοροποίηση στην παραγωγή φέτας. Ένα ΠΟΠ προϊόν μπορεί να έχει μια διαφοροποίηση αλλά αν είναι μεγάλη δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ο καταναλωτής. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποκτήσει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά η φέτα, τα οποία θα την κάνουν πιο αναγνωρίσιμη στον καταναλωτή».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον κώδικα Τροφίμων της ελληνικής νομοθεσίας, το τυρί φέτα παράγεται από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς, Πελοποννήσου και Λέσβου.

«Η υποχρεωτική συσκευασία της φέτας μας βρίσκει σύμφωνους, αν και εκτιμώ ότι θα είναι αποτελεσματικό μέτρο για το προϊόν που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ. Αλλά δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή που θα τρώει φέτα σε κάποιο εστιατόριο.

Προσωπικά πιστεύω όμως ότι η νοθεία δεν γίνεται στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο Μιχάλης Τζιότζιος, πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Όσον αφορά το θέμα με την αύξηση της ελληνικής παραγωγής φέτας ο κ. Τζιότζιος τονίζει ότι τα χρέη είναι η «θηλιά» που πνίγει τους κτηνοτρόφους και τους υποχρεώνει να μειώνουν την παραγωγή. «Φέτος αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος κατά 20 – 30% σε σχέση με την παραγωγή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα γίνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Ζητάμε να γίνει νέα ρύθμιση στα κτηνοτροφικά δάνεια. Με λόγια δεν γίνεται αύξηση της παραγωγής αλλά χρειάζονται και έργα», τονίζει ο κ. Τζιότζιος.

«Όποτε υπάρχει πρόβλημα ανακοινώνουν μέτρα προστασίας της φέτας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο, ο Μιχάλης Τζήμας, εκπρόσωπος κτηνοτρόφων της Ηπείρου και προσθέτει: «Οι έλεγχοι στο ισοζύγιο γάλακτος έχουν «παγώσει». Όταν ξεκίνησε αυτό το μέτρο έγιναν σοβαροί έλεγχοι αλλά μετά αδράνησαν. Στην περιοχή της Ηπείρου η κτηνοτροφία σήμερα κινδυνεύει με διάλυση. Την περίοδο 2010 – 2011 είχαμε στην Ήπειρο μείωση κατά 3.500 τόνους της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. Σε μια περιοχή που είναι καθαρά κτηνοτροφική αυτό το νούμερο είναι πολύ μεγάλο. Τώρα που μειώνονται και οι τιμές στο γάλα, η μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Η κτηνοτροφία δίνει πια ένα συμπληρωματικό εισόδημα με το οποίο δεν αρκεί να ζήσει ο παραγωγός. Για τη στήριξη της κτηνοτροφίας προτείνουμε τρία βασικά ζητήματα που είναι: 
· το πάγωμα των χρεών των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια 
· τη χρηματοδότηση για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αγοράσουν τις ζωοτροφές που χρειάζονται 
· μια τιμή ασφαλείας που θα ορίζει το ΥπΑΑΤ, από την οποία θα ξεκινάει η διαπραγμάτευση της τιμής πώλησης του γάλακτος».

Σταύρος Παϊσιάδης