Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τσίπουρο και κρασί δίνουν «ανάσα» στην οικονομία μας!


Βασική προϋπόθεση να μην νοθεύονται…

Ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της Ηπειρωτικής οικονομίας, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, είναι η αξιοποίηση τσίπουρου και κρασιού.
Δηλαδή, δυο προϊόντων σήμα- «κατατεθέν» για την Ήπειρο, τα οποία με τις κατάλληλες διαδικασίες μπορούν να δώσουν οικονομική ώθηση σε αδύναμες τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν στην περιοχή μας διεθνή αναγνώριση.
Αυτό και άλλα πολλά τονίστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας- Πραμάντων με θέμα «Παράγω το δικό μου τσίπουρο και κρασί». Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν από τον ομιλητή- οινολόγο Ανδρέα Γκαβάγια, σύγχρονοι τρόποι παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων, με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…
Το τσίπουρο και το κρασί είναι δυο προϊόντα που μπορεί ο καθένας να παράγει, ακόμη και αν έχει μικρή έκταση αμπελιών. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι οι παραγωγοί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την καλύτερη προώθηση των δυο αυτών παραδοσιακών προϊόντων.
«Μόνο αν δουλέψουν όλοι μαζί θα υπάρξει αποτέλεσμα. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, χρειάζεται ομαδική δουλειά, για να βγούμε από το τέλμα» σημειώνουν Ηπειρώτες παραγωγοί τσίπουρου.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ…ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ
Βέβαια, μοναδική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί σωστά η οινοποιία στην Ήπειρο είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί να μην κάνουν… αλχημείες, για να βγάλουν μεγαλύτερες ποσότητες και να κερδίσουν πιο πολλά χρήματα.
Επιτήδειοι συχνά ρίχνουν στο τσίπουρο διάφορα όπως ζάχαρη, κούμαρα κ.α., με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν την ποιότητα του προϊόντος. «Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι μόνο αν δουλέψουμε σωστά θα έχουμε ανταπόκριση και το Ηπειρωτικό τσίπουρο και κρασί θα βρουν επιτέλους την διεθνή αναγνώριση που αξίζουν» λένε οινοποιοί της περιοχής μας.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι στην Ήπειρο τα «καζάνια» του τσίπουρου έχουν ξεκινήσει για φέτος και ήδη σε πολλά χωριά γίνονται οι παραδοσιακές «συνάξεις» μεταξύ φίλων…
Πηγή: Πρωινός Λόγος


Εντυπωσιάστηκαν οι Κινέζοι δημοσιογράφοι από το ελαιόλαδο της ΕΑΣ Λακωνίας


Οι Κινέζοι Δημοσιογράφοι που ήρθαν στη Λακωνία την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, εκτός από την επίσκεψή τους στο Διοικητήριο και τις επαφές τους με την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συσκευασίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής της ΕΑΣ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης Νίκος Μηλιάκος.



Όπως μας είπε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνης Κουντούρης, οι Κινέζοι Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την διατροφή και την βαθμολόγηση των αγροτικών προϊόντων, προσκληθήκαν από το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ ήρθαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λακωνία και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ.

Δείτε το σχετικό video


Ο λόγος που έγινε αυτό είναι, για να δουν οι Κινέζοι τα Ελληνικά προϊόντα και κυρίως το ελαιόλαδο, να το αξιολογήσουν με βάση την ποιότητά του και όταν θα γυρίσουν στην Κίνα, να γίνουν πρέσβεις της ποιότητας και αγνότητας των Ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Μηλιάκος τόνισε πως βλέπει ότι τόσα χρόνια προσπαθειών της Ένωσης, επιτέλους πιάνουν τόπο. Ήδη, μας επισήμανε, πως τα Λακωνικά προϊόντα μας βρίσκονται στη Κίνα και ο ρόλος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για το Λακωνικό λάδι σε αυτή την τεράστια αγορά.



Από τις εκφράσεις που είδαμε στους Κινέζους συναδέλφους, εντυπωσιάστηκαν με τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, καθώς και την σοβαρότητα της γραμμής τυποποίησης του ελαιολάδου στο εργοστάσιο.
Στο τέλος μάλιστα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αρκετοί από αυτούς έβγαλαν τα πορτοφόλια και αγόρασαν συσκευασμένους ντενεκέδες με ελαιόλαδο για να το πάνε στην πατρίδα τους.



Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Κουντούρη για το μέλλον της γεωργίας και επιδοτήσεων στην Ελλάδα
Όταν υπάρχει κρίση παίρνει αξία η γεωργία, μας τόνισε ο κ. Κουντούρης. "Μπορούμε ακόμα να κτυπήσουμε το κόστος" είπε, θυμίζοντας μας πως η τιμή του ελαιολάδου στις δημοπρασίες φέτος ξεκίνησε στο 2,43 ευρώ, που γι αυτόν, είναι θετικό μιας και πέρυσι η αγορά έκλεισε στο 2.20 ευρώ.
Με την κρίση αυτό που συμβαίνει τώρα, μας λέει ο κ. Κουντούρης, έπεσαν οι εισαγωγές και αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές. Και μάλιστα οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται περισσότερο σε δυνατές αγορές, όπως η Αμερική, Καναδάς, η Αυστραλία κλπ.



Στο θέμα των επιδοτήσεων ο κ. Κουντούρης μας είπε πως δεν πρόκειται να κοπούν, αλλά θα μειωθούν και θα αλλάξει και η μορφή που δίδονται. Για μετά το 2013 δεν μας έκρυψε πως το Υπουργείο φοβόταν πως η Ελλάδα θα υποστεί ζημιά από το θέμα των επιδοτήσεων, αλλά τελικά φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν ζημιές, αλλά θα περάσουμε σε μια άλλη μορφή γεωργικών ενισχύσεων γενικότερα.

Μας μίλησε επίσης για την αντίστοιχη αγορά της Ιταλίας και πώς χειρίζονται το θέμα του ελαιολάδου εκεί.


Τέλος, ο κ. Κουντούρης δε δίστασε να πει την άποψή του γύρω από το θέμα της κρίσης που ήταν: "μεγαλύτερη κρίση, μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουμε είδη υποστεί δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλο κατώφλι για να κατεβούμε. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θ' ανέβουμε και δεν έχουμε άλλα περιθώρια".
Πηγή: apela.gr