Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Λευκοσίδηρος για ποιότητα στη φέτα
Φέτα! Το κατεξοχήν παραδοσιακό, ελληνικό τυρί.
Γεύση μοναδική και θρεπτική αξία σημαντική για τον οργανισμό. Μικρών και μεγάλων. Συνήθεια καθημερινή με απαίτηση για γνήσια γεύση και σταθερή απόλαυση. Άλλα τι είναι αυτό που συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας, της γεύσης και της εμφάνισης, σε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ελληνικό τυρί φέτα γνήσιο και αυθεντικό; Η συσκευασία λευκοσιδήρου είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της γνησιότητας, αυθεντικότητας, παραδοσιακής γεύσης και εμφάνισης της φέτας. Αφού για την παρασκευή του λευκού τυριού σημαντικό ρόλο παίζει το στάδιο της ωρίμανσης, η οποία αποκλειστικά και μόνο γίνεται σε μεταλλικά δοχεία ή ξύλινα βαρέλια. Είναι αυτή η πολύτιμη συνταγή-διαδικασία, που τηρείται αυστηρά και θεσμοθετήθηκε με νόμο. Συνταγή, η οποία εξασφάλισε στο ελληνικό τυρί φέτα τη συμμετοχή στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας (Π.Ο.Π.) Συνταγή που όποιοι προσπάθησαν να τροποποιήσουν δημιούργησαν αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων της Ελληνικής Νομοθεσίας (υπ. απόφαση αρ. 323.025, Εφημερίς της Κυβερνήσεως τεύχος 2ον αρ. φύλλου 8, 11 Ιανουαρίου 1994), η φέτα παράγεται από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς, Πελοποννήσου και νομού Λέσβου. Ωριμάζει για 2 τουλάχιστον μήνες σε μεταλλικά δοχεία ή ξύλινα βαρέλια μέσα σε άλμη. Η συσκευασία λευκοσιδήρου χάρη στη φυσική της σύνθεση ορίζεται μία από τις καταλληλότερες συσκευασίες για την ωρίμανση, συσκευασία και διακίνηση της φέτας. Είναι υγιεινή, 100% οικολογική, ανακυκλώσιμη και αδιαπέραστη από το φως και το οξυγόνο. Αυτά τα χαρακτηριστικά διατηρούν τη φέτα αναλλοίωτη σε ποιότητα, θρεπτική αξία, γεύση και εμφάνιση.
Η επιλογή και αγορά της φέτας από συσκευασία λευκοσιδήρου, είτε αυτή είναι «χύμα» είτε σε ατομική συσκευασία λευκοσιδήρου, ενδείκνυται και συνίσταται για να απολαμβάνουμε τη αυθεντική γεύση της φέτας και παράλληλα για να δίνουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρει. Η συσκευασία λευκοσιδήρου αγκαλιάζει όλη τη γνησιότητα του αγαπημένου ελληνικού τυριού. Η συνειδητή επιλογή της είναι προϋπόθεση απόλαυσης και ποιότητας ζωής.
Προοπτικές
Ο λευκοσίδηρος είναι παραδοσιακό υλικό και χρησιμοποιείται για τη συσκευασία τροφίμων εδώ και 200 χρόνια. Είναι φυσικό όλα αυτά τα χρόνια να έχει σημειωθεί μερική υποκατάστασή του από άλλα νεότερα υλικά, όπως το πλαστικό. Παρ’ όλα αυτά, η λευκοσιδηρά συσκευασία, εξελισσόμενη συνεχώς, παρουσιάζει αξιοθαύμαστη αντοχή στις «επιθέσεις» αυτές και είναι κυριολεκτικά αναντικατάστατη σε μερικές περιπτώσεις συσκευασίας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της συσκευασίας τροφίμων.
Μπορούμε όμως να πούμε ότι καθώς η ελληνική βιομηχανία αναπτύσσεται, αυξάνονται και οι ανάγκες στις προσφερόμενες συσκευασίες κι έτσι οι προοπτικές του κλάδου. Ειδικά τώρα που ο καταναλωτής ευαισθητοποιείται σε θέματα ανακύκλωσης και υγείας, η λευκοσιδηρά συσκευασία εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί πολλαπλά, εφόσον βέβαια υπάρχει σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση. Ο λευκοσίδηρος είναι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος συσκευασίας και τυποποίησης προϊόντων για τους εξής λόγους:
Απουσία συντηρητικών
Ασφαλής κατανάλωση: Επιτυγχάνεται μετά από θερμική επεξεργασία του προϊόντος στο κλεισμένο δοχείο, όπου θανατώνονται όλοι οι υπάρχοντες βλαβεροί μικροοργανισμοί κι έτσι παρέχεται πλήρης ασφάλεια.
Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνες και λοιπά θρεπτικά συστατικά παραμένει πολύ υψηλή. Διατηρούνται δηλαδή ακέραιες οι θρεπτικές ουσίες χάρη στην αποστείρωση των προϊόντων. Χάρη σε μία ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας τεχνική, η θερμική διαδικασία και η τοποθέτηση των προϊόντων μέσα στο κουτί πραγματοποιείται μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο διάστημα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό κατά πολύ το χρόνο έκθεσης του προϊόντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, και ελαχιστοποιώντας την απώλεια των βιταμινών από τα τρόφιμα, οι οποίες να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην επίδραση του οξυγόνου και του ηλιακού φωτός.
Πλεονεκτήματα
Το νερό που έπλεναν και έβραζαν τα τρόφιμα στο παρελθόν έχει αντικατασταθεί από τον ατμό, για να αποφευχθεί η απώλεια των συστατικών του προϊόντος μέσω του διαλύματος. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία προφυλάσσεται η οργανοληπτική και θρεπτική ικανότητα από το χρόνο θέρμανσης–βρασμού και τη σωστή θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιταμίνες να διατηρούνται περίπου στο 70%, σε αντίθεση με τα προϊόντα που αγοράζουμε στην ελεύθερη αγορά στα μανάβικα ή στα ράφια των super market και τα οποία εκτίθενται στον αέρα και το φως και χάνουν μέχρι και το 47% των βιταμινών τους κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων η λευκοσιδηρά συσκευασία αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, λόγω της επεξεργασίας που υφίστανται (τα κονσερβοποιημένα καρότα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α από τα φρέσκα, ενώ ο πελτές τομάτας και η κέτσαπ είναι αμφότερα πιο πλούσια στην ισχυρή αντικαρκινική ουσία λυκοπένιο από τη φρέσκια ντομάτα). Λάδι: Διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φέτα: Επιτρέπει την ωρίμανσή της.
Επιτυγχάνεται πλήρης απομόνωση από τον περιβάλλοντα χώρο και τις πιθανές επιδράσεις. Σε αντίθεση με άλλες μορφές συσκευασίας, ανθίσταται σε εξωγενείς παράγοντες αλλοίωσης του περιεχομένου του. Διατηρείται πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή συσκευασίας, συγκρατώντας τα αρχικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Έχει αυξημένη αντοχή στη μεταφορά και στις καταπονήσεις, διατηρώντας άθικτο το περιεχόμενο.
Τα συντηρητικά
Από μακροχρόνιες μελέτες έχει φανεί ότι συστηματική κατανάλωση των συντηρητικών οδηγεί σταδιακά σε διάφορες σοβαρές μη αναστρέψιμες ασθένειες. Τα συσκευαζόμενα σε λευκοσιδηρά δοχεία προϊόντα δεν έχουν ανάγκη χρησιμοποίησης συντηρητικών λόγω της θερμικής επεξεργασίας του προϊόντος και της πλήρους απομόνωσης των τροφίμων από τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που στην εξωτερική συσκευασία δεν αναγράφονται τα συντηρητικά, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανταγωνιστικές συσκευασίας, όπου μπορεί να τα βρει εύκολα. Η κονσέρβα, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, είναι η μόνη συσκευασία που δεν περιέχει συντηρητικά.
Tου κ. Φίλιππου Μπάκλη, προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Συσκευασιών Λευκοσιδήρου (ΣΕΚΑΣΥΛ)
Bιολογικά τυριά. Γιατί να τα προτιμήσουμε;
Eκτός από τα κοινά τυριά που βρίσκουμε άφθονα στο εμπόριο, υπάρχουν και τα βιολογικά, που κερδίζουν όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις. Έχουν την ίδια υψηλή διατροφική αξία με τα κοινά (ας μην ξεχνάμε ότι το τυρί έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από όλες τις τροφές), αλλά επιπλέον παράγονται και τυποποιούνται με μεθόδους απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με χημικά πρόσθετα, αντιβιοτικά και ορμόνες. Tα τελευταία χρόνια, αρκετές τυροκομικές μονάδες έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας μια σοβαρή προσπάθεια για την παραγωγή βιολογικών τυριών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Eυρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και χρηματοδοτεί τις περισσότερες.
Oυσιαστική διαφορά στη γεύση ή στη θρεπτική αξία των βιολογικών τυριών σε σχέση με τα κοινά δεν υπάρχει. Yπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα βιολογικά τυριά ενδέχεται να περιέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ακόρεστα λιπαρά οξέα σε σχέση με τα κοινά. Aυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο εκτροφής των ζώων (ελευθέρας βοσκής και διατροφή κυρίως με σανό) από τα οποία προήλθε το γάλα για τα τυριά. Θα πρέπει, όμως, να γίνουν πολλές σχετικές επιστημονικές μελέτες που θα συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα, προκειμένου να χαρακτηριστούν τα βιολογικά τυριά πιο ωφέλιμα για την υγεία μας. Tο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι τα βιολογικά τυριά δεν περιέχουν ρύπους, όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορμόνες, λιπάσματα κ.ά., που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που είναι πιθανό να συμβαίνει με αρκετά κοινά τυριά. Tο γάλα από το οποίο παρασκευάζονται τα βιολογικά τυριά προέρχεται από ζώα των οποίων η τροφή ελέγχεται αυστηρά. Παράλληλα, δεν τους χορηγούνται προληπτικά με την τροφή ορμόνες και αντιβιοτικά. Aν τα ζώα αρρωστήσουν, για την αντιμετώπιση των ασθενειών χορηγούνται φυτικά ή ομοιοπαθητικά φάρμακα, ενώ αν κριθεί αναγκαία η χορήγηση αντιβίωσης, οι παραγωγοί φροντίζουν να μη χρησιμοποιήσουν το γάλα για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να μην περιέχει συστατικά της αντιβίωσης. Tα βιολογικά τυριά παρασκευάζονται με φυσική πυτιά και όχι πυτιά παρασκευασμένη στο εργαστήριο, από μικροοργανισμούς που έχουν γενετικά τροποποιηθεί. H φυσική πυτιά είναι ένα μείγμα ενζύμων που χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος και προέρχεται από τον έναν από τους τέσσερις στομαχικούς θαλάμους των μικρών μηρυκαστικών (μοσχαράκι, αρνάκι).
1. Προτιμήστε τα επώνυμα συσκευασμένα τυριά που έχουν σήμανση ότι είναι βιολογικά, πιστοποιημένα από αρμόδιους οργανισμούς και αναγράφουν τις ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης.
2. Θα βρείτε και βιολογικά τυριά σε «χύμα» μορφή στο εμπόριο. Eάν θελήσετε να τα αγοράσετε, ζητήστε από τον υπάλληλο να σας πει το όνομα του παραγωγού και να σας δείξει στο δοχείο του τυριού τη σήμανση ότι το τυρί είναι όντως βιολογικό και πιστοποιημένο.
3. Πριν αγοράσετε ένα εισαγόμενο προϊόν, προσέξτε να αναγράφεται στη συσκευασία του ότι προέρχεται από χώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης και όχι από τρίτη χώρα, όπου οι διαδικασίες ελέγχου δεν είναι τόσο αυστηρές.
4. Όταν ανοίξετε το τυρί, να γνωρίζετε ότι μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με το κοινό. Όμως, επειδή δεν περιέχει συντηρητικά, καλό θα είναι να το καταναλώνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Στα μεγάλα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από βιολογικά τυριά, ελληνικά και εισαγόμενα, τα περισσότερα από τα οποία είναι συσκευασμένα. Mεταξύ άλλων: φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, γίδινο, κατσικίσιο, ξινοτύρι, γαλοτύρι, μαστέλο Xίου, γκούντα, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, έμενταλ κλπ. Παρασκευάζονται και τυποποιούνται από εξειδικευμένες τυροκομικές μονάδες, ορισμένες από τις οποίες είναι και πρότυπες, όπως οι εξής: «Biopan», «Biofarm», «Aγρόκτημα Bελεστίνου», «Oικολογικό Aγρόκτημα Λιβαδερού», «EBOΛ», «Aιτωλία», «Aγρόκτημα Λιάπη», «Oικοφάρμα», «Kάλλιον», «Pούσσας» κ.ά.
Έως ένα βαθμό ναι, εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακές διαδικασίες στα στάδια παραγωγής του. Πριν αποφασίσετε, όμως, να το εντάξετε στη διατροφή σας, καλό είναι να γνωρίζετε με τι μεθόδους έχει παραχθεί. Mε λίγα λόγια, για να το αγοράσετε, πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον τυροκόμο. Eπιπλέον, επειδή τα παραδοσιακά τυριά γίνονται με απαστερίωτο γάλα, που σημαίνει ότι οι ζυμώσεις των μικροοργανισμών γίνονται από μόνες τους, πριν το καταναλώσετε, αφήστε το λίγο να «ωριμάσει». Έτσι, θα απολαύσετε καλύτερα τη γεύση και το άρωμα του τυριού, προστατεύοντας παράλληλα και την υγεία σας.
Άρθρο της Τζούλη Αποστολάτου από το Vita.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)