Είναι νοστιμότερες, ανθεκτικότερες, ελληνικές. Εντεκα παραδοσιακές ποικιλίες που αντέχουν στο χρόνο και στα υβρίδια, και τις οποίες η πολιτεία οφείλει να στηρίξει.
Παρά τη φήμη που θέλει τα ελληνικά κηπευτικά να έχουν εξαιρετική γεύση και άρωμα και καμία σχέση με αυτά της βόρειας Ευρώπης, η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια τα λαχανικά που τρώμε -ειδικά στην Αθήνα- έχουν προέλθει σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενους σπόρους-υβρίδια. Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από γεωπόνους, ώστε να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών, με σκοπό να δημιουργηθεί μια τρίτη με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πολλές φορές οι εταιρείες που τα παράγουν «μιμούνται» τα χαρακτηριστικά ελληνικών ποικιλιών, προσπαθώντας να επωφεληθούν από το εκτόπισμα που αυτές έχουν στην ελληνική αγορά.