Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Τρόφιμα Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Ανθότυρος, Λευκό τυρίΤην είσοδό της στην Online Expo έκανε η εταιρία ΤΥΡΟΚΡΕΤΑ του Νίκου Κραουνάκη στον τομέα των τροφίμων.

Ιστορική αναφορά

Η Ελλάδα γενικά και ειδικότερα η Κρήτη, είναι περιοχή με μεγάλη ιστορία αλλά και με παροδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ο Δίας, για παράδειγμα, ο αρχηγός των Θεών του Ολύμπου ανατράφηκε με κατσικήσιο γάλα που για αυτό εθεωρείτο ιερή τροφή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η τέχνη της τυροκομείας δόθηκε δώρο στους κοινούς θτηνούς από τους Θεούς του Ολύμπου.

Εταιρικό Προφίλ

Η Κρήτη είναι μια περιοχή που το 75% περίπου του εδάφους της καταλαμβάνουν ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με φτωχή αλλά πλούσια σε ποικιλία βλάστηση. Για αυτό, η κύρια μορφή κτηνοτροφίας στην Κρήτη ήταν και είναι η αιγοπροβατοτροφία.
Οι εγκαταστάσεις της Τυροκρέτα Ν. Κραουνάκης & Σία Ο.Ε βρίσκονται σε μια περιοχή που έχει πολύ έντονα τα παραπάνω γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι στο Νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Ρεθύμνης και εκτείνεται από το νοτιοδυτικό ορεινό όγκο του Ψηλορείτη μέχρι τον ερεινό όγκο του Κέντρους, μια περιοχή που βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος.

Σ’αυτό τον απαλλαγμένο από ρυπαντές (π.χ. λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομκτόνα κτλ.) ορεινό όγκο, βόσκουν ελεύθερα τα αιγοπρόβατα. Η συντήρηση και παραμονή του γάλακτος γίνεται σε είδικες παγολεκάνες (ψύκτες γάλακτος) μέχρι να γίνει η συλλογή του από το ειδικά διαμορφομένο όχημα. Η επεξεργασία του γάλακτος γίνεται στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου μας, στην Μπαλέ Ρεθύμνου. Η εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και πληρούν όλους τους κοινοτικούς κανονισμούς. Το τυροκομείο έχει την άδεια και πληρεί τις προϋποθέσεις για να παράγει προϊόντα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομάσιας Προέλευσης) σύμφωνα με τον κανονισμό 2081/921 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνδυασμός α/ της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, β/ του τρόπου βοσκής και γ/ του τρόπου επεξεργασίας του γάλακτος, έχουν σαν αποτέλεσμα βιολογικά προϊόντα με πλόυσια συστατικά.

Κρασί - Syrah και Κοτσιφάλι από την Κρήτη

Αντιγράφουμε από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Καθημερινής

Tο Κοτσιφάλι, η πιο αξιόλογη ίσως ερυθρή ποικιλία της Κρήτης, καλλιεργείται κυρίως στο Νομό Ηρακλείου και παρουσιάζει έντονο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς παράγει κρασιά με ευχάριστο άρωμα και γεύση, των οποίων όμως η αρωματική παλέτα διαφοροποιείται στη διάρκεια της εξέλιξής τους. Το φρέσκο κρασί χαρακτηρίζεται από διακριτικά και δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων (κάτι που κάνει το Κοτσιφάλι ιδανική ποικιλία για ροζέ κρασιά), ενώ το παλαιωμένο που έχει ωριμάσει σε βαρέλι αποκτά μια τελείως διαφορετική αρωματική έκφραση, με αποξηραμένο σύκο και δαμάσκηνο.
Είναι ποικιλία με μέτρια οξύτητα και χρωματική ένταση, αλλά και αστάθεια στο χρώμα. Για το λόγο αυτό, παραδοσιακά συνοινοποιείται με το Μαντηλάρι και με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Από την άλλη μεριά, το κοσμοπολίτικο Syrah, η ιστορία του οποίου ξεκινά από την περιοχή του Ροδανού της Γαλλίας, εξαπλώνεται σε όλο τον Νέο Κόσμο και δίνει αξιόλογα κρασιά με πολύ καλές δυνατότητες παλαίωσης. Ενα καλά ώριμο Syrah δίνει κρασιά με πλούσιο βαθύ χρώμα και πικάντικο ζεστό άρωμα, όπου ανάμεσα στα ώριμα μαύρα φρούτα κυριαρχεί η χαρακτηριστική μυρωδιά του καλού παλαιωμένου δέρματος.