Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Τρόφιμα Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Ανθότυρος, Λευκό τυρί



Την είσοδό της στην Online Expo έκανε η εταιρία ΤΥΡΟΚΡΕΤΑ του Νίκου Κραουνάκη στον τομέα των τροφίμων.

Ιστορική αναφορά

Η Ελλάδα γενικά και ειδικότερα η Κρήτη, είναι περιοχή με μεγάλη ιστορία αλλά και με παροδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Ο Δίας, για παράδειγμα, ο αρχηγός των Θεών του Ολύμπου ανατράφηκε με κατσικήσιο γάλα που για αυτό εθεωρείτο ιερή τροφή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η τέχνη της τυροκομείας δόθηκε δώρο στους κοινούς θτηνούς από τους Θεούς του Ολύμπου.

Εταιρικό Προφίλ

Η Κρήτη είναι μια περιοχή που το 75% περίπου του εδάφους της καταλαμβάνουν ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με φτωχή αλλά πλούσια σε ποικιλία βλάστηση. Για αυτό, η κύρια μορφή κτηνοτροφίας στην Κρήτη ήταν και είναι η αιγοπροβατοτροφία.
Οι εγκαταστάσεις της Τυροκρέτα Ν. Κραουνάκης & Σία Ο.Ε βρίσκονται σε μια περιοχή που έχει πολύ έντονα τα παραπάνω γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι στο Νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Ρεθύμνης και εκτείνεται από το νοτιοδυτικό ορεινό όγκο του Ψηλορείτη μέχρι τον ερεινό όγκο του Κέντρους, μια περιοχή που βρέχεται από το Λυβικό Πέλαγος.

Σ’αυτό τον απαλλαγμένο από ρυπαντές (π.χ. λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομκτόνα κτλ.) ορεινό όγκο, βόσκουν ελεύθερα τα αιγοπρόβατα. Η συντήρηση και παραμονή του γάλακτος γίνεται σε είδικες παγολεκάνες (ψύκτες γάλακτος) μέχρι να γίνει η συλλογή του από το ειδικά διαμορφομένο όχημα. Η επεξεργασία του γάλακτος γίνεται στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου μας, στην Μπαλέ Ρεθύμνου. Η εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και πληρούν όλους τους κοινοτικούς κανονισμούς. Το τυροκομείο έχει την άδεια και πληρεί τις προϋποθέσεις για να παράγει προϊόντα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομάσιας Προέλευσης) σύμφωνα με τον κανονισμό 2081/921 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνδυασμός α/ της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, β/ του τρόπου βοσκής και γ/ του τρόπου επεξεργασίας του γάλακτος, έχουν σαν αποτέλεσμα βιολογικά προϊόντα με πλόυσια συστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: