Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009

Κρασί - Syrah και Κοτσιφάλι από την Κρήτη

Αντιγράφουμε από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Καθημερινής

Tο Κοτσιφάλι, η πιο αξιόλογη ίσως ερυθρή ποικιλία της Κρήτης, καλλιεργείται κυρίως στο Νομό Ηρακλείου και παρουσιάζει έντονο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς παράγει κρασιά με ευχάριστο άρωμα και γεύση, των οποίων όμως η αρωματική παλέτα διαφοροποιείται στη διάρκεια της εξέλιξής τους. Το φρέσκο κρασί χαρακτηρίζεται από διακριτικά και δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων (κάτι που κάνει το Κοτσιφάλι ιδανική ποικιλία για ροζέ κρασιά), ενώ το παλαιωμένο που έχει ωριμάσει σε βαρέλι αποκτά μια τελείως διαφορετική αρωματική έκφραση, με αποξηραμένο σύκο και δαμάσκηνο.
Είναι ποικιλία με μέτρια οξύτητα και χρωματική ένταση, αλλά και αστάθεια στο χρώμα. Για το λόγο αυτό, παραδοσιακά συνοινοποιείται με το Μαντηλάρι και με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Από την άλλη μεριά, το κοσμοπολίτικο Syrah, η ιστορία του οποίου ξεκινά από την περιοχή του Ροδανού της Γαλλίας, εξαπλώνεται σε όλο τον Νέο Κόσμο και δίνει αξιόλογα κρασιά με πολύ καλές δυνατότητες παλαίωσης. Ενα καλά ώριμο Syrah δίνει κρασιά με πλούσιο βαθύ χρώμα και πικάντικο ζεστό άρωμα, όπου ανάμεσα στα ώριμα μαύρα φρούτα κυριαρχεί η χαρακτηριστική μυρωδιά του καλού παλαιωμένου δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: