Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Βιολογικά που αξίζουν


Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα, γιατί δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Σε αυτό συμφωνούν επιστήμονες και κοινή γνώμη.

Δεν είναι όμως όλα τα βιολογικά τρόφιμα ίδια. Μάθε ποια βιολογικά προϊόντα είναι πιο ευπαθή, ποια απορροφούν λιγότερο τα φυτοφάρμακα και ποια είναι τα καλύτερα για την υγεία σου στην πιο χρήσιμη βιολογική λίστα που ακολουθεί.

Φρούτα


Τα φρούτα με λεπτή φλούδα είναι προβληματικά. Τα συγκεκριμένα φρούτα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα κι εύκολα στο να εισχωρήσει το φυτοφάρμακο, σύμφωνα με έρευνα του Environmental Working Group, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά το περιβάλλον. Επιπλέον αυτά τα φρούτα έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων.
Προτίμησε τα εξής βιολογικά φρούτα: μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ροδάκινα, φράουλες και κεράσια. 
Από την άλλη, τα φρούτα που έχουν χοντρή φλούδα προστατεύονται αρκετά από τα φυτοφάρμακα. Απλώς ξέπλυνέ τα καλά πριν τα φας.
Προτίμησε τα εξής συμβατικά φρούτα: μπανάνα, ανανά, μάνγκο, ακτινίδια.

Λαχανικά


Οταν καλλιεργούνται συμβατικά κάποια λαχανικά απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τα υπόλοιπα. 
Προτίμησε τα εξής βιολογικά λαχανικά: πατάτες, καλαμπόκι, σέλερι και πιπεριές.
Από την άλλη, στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα λαχανικά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν με ίχνη φυτοφαρμάκων. 
Προτίμησε τα εξής συμβατικά λαχανικά: κουνουπίδι, μπρόκολο, αβοκάντο, σπαράγγια.

ΓαλακτοκομικάΤα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μέχρι και την πενταπλάσια ποσότητα συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, ουσία που φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Γενικώς δεν υπάρχουν πολλά βιολογικά κτήματα κι έτσι αυτά τα προϊόντα είναι υψηλής παστερίωσης, για να παραμένουν φρέσκα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, που σημαίνει ότι κρατάνε περισσότερο και στο ψυγείο σου. 
Προτίμησε τα εξής βιολογικά γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, τυρί.

ΚρασίΔεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ασφάλεια του βιολογικού κρασιού σε σχέση με το συμβατικό. Ωστόσο μερικοί κριτικοί αναφέρουν ότι τα βιολογικά κρασιά έχουν καλύτερη γεύση.
Προτίμησε, προς το παρόν, το συμβατικό κρασί.

Βιολογικά τρόφιμα


Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές βιολογικών τροφίμων αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ενώ ραγδαία αυξάνονται και οι καταναλωτές των προϊόντων αυτών. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα, θρεπτικότερα και πλεονεκτικότερα για το περιβάλλον από τα συμβατικά. 


Ως βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα ορίζονται αυτά που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/ 91.

Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργιες όπου απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ορμονών. Επιπλέον, στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζώων. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται τεχνικές παραγωγής και ανακύκλωσης φυτικών και ζωικών υπολλειμάτων, ενώ στην κτηνοτροφία χρησιμοποιούνται φυσικές ζωοτροφές.

Δυστυχώς, προς το παρών υπάρχουν πολύ λίγες καλά σχεδιασμένες επιστημονικές έρευνες οι οποίες να συγκρίνουν τη θρεπτική αξία των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων. Ωστόσο, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα, με μια δόση επιφύλαξης. Τα λαχανικά και τα φρούτα βιολογικής προέλευσης περιέχουν μικρότερο ποσοστό νερού από τα συμβατικά, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί το αυξημένο κόστος τους.

Επιπρόσθετα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα βιολογικώς καλλιεργημένα φυλλώδη λαχανικά και πατάτες έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ασβεστίου, βιταμίνης C, μαγνησίου, σιδήρου, χρωμίου και πολυφαινολών από τα συμβατικά, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τις βιολογικές τομάτες αναφορικά με τη συγκέντρωση τους σε λυκοπένιο. Το βιολογικώς παραγώμενο κόκκινο κρασί φαίνεται να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ρεσβερατόλη, καθώς επίσης και τα βιολογικά μήλα σε φλαβονοειδή.

Τα βιολογικώς παραγόμενα προϊόντα φέρουν αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα σχετικά με το περιβάλλον και είναι ασφαλέστερα καθώς στις διαδικασίες παραγωγής τους απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και ορμονών όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Συμπερασματικά, τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα και πλεονεκτικότερα για το περιβάλλον, ωστόσο είναι αναγκαίο να υπάρξουν πολλές επιστημονικές μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί και η θρεπτική ανωτερότητα των βιολογικών τροφίμων σε βάρος των συμβατικών, η οποία για τον καταναλωτή θα δικαιολογήσει τις μεγάλες διαφορές στις τιμές των προϊόντων.

Πηγή άρθρου, www.iatronet.gr