Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Βιολογικά που αξίζουν


Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα, γιατί δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Σε αυτό συμφωνούν επιστήμονες και κοινή γνώμη.

Δεν είναι όμως όλα τα βιολογικά τρόφιμα ίδια. Μάθε ποια βιολογικά προϊόντα είναι πιο ευπαθή, ποια απορροφούν λιγότερο τα φυτοφάρμακα και ποια είναι τα καλύτερα για την υγεία σου στην πιο χρήσιμη βιολογική λίστα που ακολουθεί.

Φρούτα


Τα φρούτα με λεπτή φλούδα είναι προβληματικά. Τα συγκεκριμένα φρούτα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα κι εύκολα στο να εισχωρήσει το φυτοφάρμακο, σύμφωνα με έρευνα του Environmental Working Group, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά το περιβάλλον. Επιπλέον αυτά τα φρούτα έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων.
Προτίμησε τα εξής βιολογικά φρούτα: μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ροδάκινα, φράουλες και κεράσια. 
Από την άλλη, τα φρούτα που έχουν χοντρή φλούδα προστατεύονται αρκετά από τα φυτοφάρμακα. Απλώς ξέπλυνέ τα καλά πριν τα φας.
Προτίμησε τα εξής συμβατικά φρούτα: μπανάνα, ανανά, μάνγκο, ακτινίδια.

Λαχανικά


Οταν καλλιεργούνται συμβατικά κάποια λαχανικά απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τα υπόλοιπα. 
Προτίμησε τα εξής βιολογικά λαχανικά: πατάτες, καλαμπόκι, σέλερι και πιπεριές.
Από την άλλη, στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα λαχανικά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν με ίχνη φυτοφαρμάκων. 
Προτίμησε τα εξής συμβατικά λαχανικά: κουνουπίδι, μπρόκολο, αβοκάντο, σπαράγγια.

ΓαλακτοκομικάΤα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μέχρι και την πενταπλάσια ποσότητα συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, ουσία που φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Γενικώς δεν υπάρχουν πολλά βιολογικά κτήματα κι έτσι αυτά τα προϊόντα είναι υψηλής παστερίωσης, για να παραμένουν φρέσκα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, που σημαίνει ότι κρατάνε περισσότερο και στο ψυγείο σου. 
Προτίμησε τα εξής βιολογικά γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, τυρί.

ΚρασίΔεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ασφάλεια του βιολογικού κρασιού σε σχέση με το συμβατικό. Ωστόσο μερικοί κριτικοί αναφέρουν ότι τα βιολογικά κρασιά έχουν καλύτερη γεύση.
Προτίμησε, προς το παρόν, το συμβατικό κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: