Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Βιολογικά τρόφιμα


Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές βιολογικών τροφίμων αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ενώ ραγδαία αυξάνονται και οι καταναλωτές των προϊόντων αυτών. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα, θρεπτικότερα και πλεονεκτικότερα για το περιβάλλον από τα συμβατικά. 


Ως βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα ορίζονται αυτά που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/ 91.

Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργιες όπου απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ορμονών. Επιπλέον, στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζώων. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται τεχνικές παραγωγής και ανακύκλωσης φυτικών και ζωικών υπολλειμάτων, ενώ στην κτηνοτροφία χρησιμοποιούνται φυσικές ζωοτροφές.

Δυστυχώς, προς το παρών υπάρχουν πολύ λίγες καλά σχεδιασμένες επιστημονικές έρευνες οι οποίες να συγκρίνουν τη θρεπτική αξία των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων. Ωστόσο, μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα, με μια δόση επιφύλαξης. Τα λαχανικά και τα φρούτα βιολογικής προέλευσης περιέχουν μικρότερο ποσοστό νερού από τα συμβατικά, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί το αυξημένο κόστος τους.

Επιπρόσθετα, μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα βιολογικώς καλλιεργημένα φυλλώδη λαχανικά και πατάτες έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ασβεστίου, βιταμίνης C, μαγνησίου, σιδήρου, χρωμίου και πολυφαινολών από τα συμβατικά, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τις βιολογικές τομάτες αναφορικά με τη συγκέντρωση τους σε λυκοπένιο. Το βιολογικώς παραγώμενο κόκκινο κρασί φαίνεται να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ρεσβερατόλη, καθώς επίσης και τα βιολογικά μήλα σε φλαβονοειδή.

Τα βιολογικώς παραγόμενα προϊόντα φέρουν αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα σχετικά με το περιβάλλον και είναι ασφαλέστερα καθώς στις διαδικασίες παραγωγής τους απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και ορμονών όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Συμπερασματικά, τα βιολογικά τρόφιμα είναι ασφαλέστερα και πλεονεκτικότερα για το περιβάλλον, ωστόσο είναι αναγκαίο να υπάρξουν πολλές επιστημονικές μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί και η θρεπτική ανωτερότητα των βιολογικών τροφίμων σε βάρος των συμβατικών, η οποία για τον καταναλωτή θα δικαιολογήσει τις μεγάλες διαφορές στις τιμές των προϊόντων.

Πηγή άρθρου, www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: