Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

αβγοτάραχο Τρικαλινός: ένα σπάνιο έδεσμα



Ιστορία

Γεύση με. ιστορία.
Το αυγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική διατροφή στο διαιτολόγιο των Αρχαίων Ελλήνων. Η αξία του ήταν επίσης γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ σήμερα έχει καταλάβει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα.

Τι είναι;
Λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ευχάριστη μακρότατη επίγευση.


Τι κάνει το παραδοσιακό αυγοτάραχο Τrikalinos τόσο ξεχωριστό;
Παράγεται αποκλειστικά αυγά Κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα για παρασκευή αυγοτάραχου.
Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν.
Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό επίπεδο αλατότητας.


Γιατί είναι καλό για την υγεία;

Αποτελεί πλούσια πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY: Χημική Σύσταση του Ελληνικού Αυγοτάραχου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.


Απολαύστε

«Τοποθετήστε μια απλή φέτα στο στόμα σας και νιώστε μια βελούδινη έκρηξη με φρουτώδη και θαλασσινή επίγευση - μαζί με ένα πικάντικο μούδιασμα- το οποίο θα φτάσει στα βαθύτερα σημεία του εγκεφάλου σας.

...Και θα διαρκεί για ώρες..»"

Σκέτες φετούλες σε μια πιατέλα θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, η οποία θα ενισχυθεί και θα γεμίσει ακόμη περισσότερο όταν σερβιριστεί με φρεσκοψημένο ψωμί ή ζεστό μπλινί (τηγανίτα πατάτας). Από την άλλη πλευρά, η γεύση του αυγοτάραχου ενισχύεται όταν προστεθεί σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, συνοδευόμενα από άφθονο μαϊντανό. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, 2 φέτες στην κορυφή έτοιμου φουά γκρά, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες για μια γαστρονομική νιρβάνα.