Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εντυπωσιάστηκαν οι Κινέζοι δημοσιογράφοι από το ελαιόλαδο της ΕΑΣ Λακωνίας


Οι Κινέζοι Δημοσιογράφοι που ήρθαν στη Λακωνία την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, εκτός από την επίσκεψή τους στο Διοικητήριο και τις επαφές τους με την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συσκευασίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής της ΕΑΣ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης Νίκος Μηλιάκος.



Όπως μας είπε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνης Κουντούρης, οι Κινέζοι Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την διατροφή και την βαθμολόγηση των αγροτικών προϊόντων, προσκληθήκαν από το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ ήρθαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λακωνία και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ.

Δείτε το σχετικό video


Ο λόγος που έγινε αυτό είναι, για να δουν οι Κινέζοι τα Ελληνικά προϊόντα και κυρίως το ελαιόλαδο, να το αξιολογήσουν με βάση την ποιότητά του και όταν θα γυρίσουν στην Κίνα, να γίνουν πρέσβεις της ποιότητας και αγνότητας των Ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Μηλιάκος τόνισε πως βλέπει ότι τόσα χρόνια προσπαθειών της Ένωσης, επιτέλους πιάνουν τόπο. Ήδη, μας επισήμανε, πως τα Λακωνικά προϊόντα μας βρίσκονται στη Κίνα και ο ρόλος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για το Λακωνικό λάδι σε αυτή την τεράστια αγορά.



Από τις εκφράσεις που είδαμε στους Κινέζους συναδέλφους, εντυπωσιάστηκαν με τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, καθώς και την σοβαρότητα της γραμμής τυποποίησης του ελαιολάδου στο εργοστάσιο.
Στο τέλος μάλιστα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αρκετοί από αυτούς έβγαλαν τα πορτοφόλια και αγόρασαν συσκευασμένους ντενεκέδες με ελαιόλαδο για να το πάνε στην πατρίδα τους.



Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Κουντούρη για το μέλλον της γεωργίας και επιδοτήσεων στην Ελλάδα
Όταν υπάρχει κρίση παίρνει αξία η γεωργία, μας τόνισε ο κ. Κουντούρης. "Μπορούμε ακόμα να κτυπήσουμε το κόστος" είπε, θυμίζοντας μας πως η τιμή του ελαιολάδου στις δημοπρασίες φέτος ξεκίνησε στο 2,43 ευρώ, που γι αυτόν, είναι θετικό μιας και πέρυσι η αγορά έκλεισε στο 2.20 ευρώ.
Με την κρίση αυτό που συμβαίνει τώρα, μας λέει ο κ. Κουντούρης, έπεσαν οι εισαγωγές και αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές. Και μάλιστα οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται περισσότερο σε δυνατές αγορές, όπως η Αμερική, Καναδάς, η Αυστραλία κλπ.



Στο θέμα των επιδοτήσεων ο κ. Κουντούρης μας είπε πως δεν πρόκειται να κοπούν, αλλά θα μειωθούν και θα αλλάξει και η μορφή που δίδονται. Για μετά το 2013 δεν μας έκρυψε πως το Υπουργείο φοβόταν πως η Ελλάδα θα υποστεί ζημιά από το θέμα των επιδοτήσεων, αλλά τελικά φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν ζημιές, αλλά θα περάσουμε σε μια άλλη μορφή γεωργικών ενισχύσεων γενικότερα.

Μας μίλησε επίσης για την αντίστοιχη αγορά της Ιταλίας και πώς χειρίζονται το θέμα του ελαιολάδου εκεί.


Τέλος, ο κ. Κουντούρης δε δίστασε να πει την άποψή του γύρω από το θέμα της κρίσης που ήταν: "μεγαλύτερη κρίση, μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουμε είδη υποστεί δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλο κατώφλι για να κατεβούμε. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θ' ανέβουμε και δεν έχουμε άλλα περιθώρια".
Πηγή: apela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: