Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Τσίπουρο και κρασί δίνουν «ανάσα» στην οικονομία μας!


Βασική προϋπόθεση να μην νοθεύονται…

Ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της Ηπειρωτικής οικονομίας, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, είναι η αξιοποίηση τσίπουρου και κρασιού.
Δηλαδή, δυο προϊόντων σήμα- «κατατεθέν» για την Ήπειρο, τα οποία με τις κατάλληλες διαδικασίες μπορούν να δώσουν οικονομική ώθηση σε αδύναμες τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν στην περιοχή μας διεθνή αναγνώριση.
Αυτό και άλλα πολλά τονίστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας- Πραμάντων με θέμα «Παράγω το δικό μου τσίπουρο και κρασί». Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν από τον ομιλητή- οινολόγο Ανδρέα Γκαβάγια, σύγχρονοι τρόποι παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων, με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…
Το τσίπουρο και το κρασί είναι δυο προϊόντα που μπορεί ο καθένας να παράγει, ακόμη και αν έχει μικρή έκταση αμπελιών. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι οι παραγωγοί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την καλύτερη προώθηση των δυο αυτών παραδοσιακών προϊόντων.
«Μόνο αν δουλέψουν όλοι μαζί θα υπάρξει αποτέλεσμα. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, χρειάζεται ομαδική δουλειά, για να βγούμε από το τέλμα» σημειώνουν Ηπειρώτες παραγωγοί τσίπουρου.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ…ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ
Βέβαια, μοναδική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί σωστά η οινοποιία στην Ήπειρο είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί να μην κάνουν… αλχημείες, για να βγάλουν μεγαλύτερες ποσότητες και να κερδίσουν πιο πολλά χρήματα.
Επιτήδειοι συχνά ρίχνουν στο τσίπουρο διάφορα όπως ζάχαρη, κούμαρα κ.α., με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν την ποιότητα του προϊόντος. «Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι μόνο αν δουλέψουμε σωστά θα έχουμε ανταπόκριση και το Ηπειρωτικό τσίπουρο και κρασί θα βρουν επιτέλους την διεθνή αναγνώριση που αξίζουν» λένε οινοποιοί της περιοχής μας.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι στην Ήπειρο τα «καζάνια» του τσίπουρου έχουν ξεκινήσει για φέτος και ήδη σε πολλά χωριά γίνονται οι παραδοσιακές «συνάξεις» μεταξύ φίλων…
Πηγή: Πρωινός Λόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια: