Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Οι επιτραπέζιες ελιές «πρωταθλήτριες» των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ



Οι επιτραπέζιες ελιές της χώρας μας βρίσκονται στην πρώτη θέση του πίνακα των ελληνικών προϊόντων που εξήχθησαν το 2011 στις ΗΠΑ. Οι ποσότητες κατέγραψαν αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η συνολική αξία τους έφτασε στα 99,65 εκ. δολάρια. Αυτό αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία του 2011, τα οποία πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου και τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και επεξεργάστηκε το γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. 
Γενικότερα οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, καταγράφουν το 2011 άνοδο κατά 8,3%, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες που υπέστησαν την διετία 2009-10. Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών μας το 2011 ανήλθε σε 864,7 εκ. δολάρια περίπου, έναντι 797,5 εκ. το 2010 και 840,5 εκ. το 2009. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές είναι σημαντικά υψηλότερες σχεδόν κάθε μήνα του 2011 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2010.

Αμερικάνικη αγορά επιτραπέζιων ελιών

Το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ σε ότι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές είναι έντονα ελλειμματικό. Επίσης το μέγεθος της αγοράς των ΗΠΑ αυξάνεται, καθώς διευρύνεται το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ελιά. Η κατανάλωση της επιτραπέζιας ελιάς ακολουθεί αυξητική πορεία. Ο Αμερικάνος καταναλωτής έχει συνδέσει την επιτραπέζια ελιά με γευστικούς συνδυασμούς και όχι με αυτόνομη κατανάλωση. 
Κυρίαρχο προϊόν στην αμερικάνικη αγορά είναι η μαύρη ώριμη ελιά (black ripe olive), με τη σχετική αγορά να μοιράζεται μεταξύ της εγχώριας (56%) και της εισαγόμενης (44%) παραγωγής. Το μερίδιο αγοράς της χώρας μας στις ΗΠΑ διατηρείται διαχρονικά σταθερό, γύρω στο 20%, ενώ η αξία των εξαγωγών μας ακολουθεί αυξητική πορεία. Πάντως στα καταστήματα εστίασης η αγορά χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της Ισπανίας και του Μαρόκου, χώρες από τις οποίες εισάγονται πολύ μεγάλες ποσότητες τεμαχισμένης μαύρης ελιάς (ροδέλες) για χρήση σε pizza, fast food και salad bars. Μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι εισαγωγές ελιών από την Τουρκία, Αίγυπτο και της Αργεντινή. Οι χώρες αυτές έχουν κατακτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, γιατί έχουν κατορθώσει να πωλούν σε τιμή ανά συσκευασία σημαντικά χαμηλότερη από τους Αμερικανούς παραγωγούς, αν και η παραγωγή τους υπολείπεται ποιοτικά της αμερικάνικης.

Ελληνικές εξαγωγές

Το 2011, για πρώτη φορά, η Ελλάδα σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ για τέσσερις μήνες, ενώ το διμερές εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό, αν και το σχετικό έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά, κατά το εν τρίτο σχεδόν, κλείνοντας στα 218,7 εκ. δολ. έναντι 310,2 εκ. το 2010. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και κατά δεύτερο λόγο στη μείωση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στη χώρα μας, καθώς αυτή περιορίστηκε κατά μόλις 2,3% (1,083 δις έναντι 1,108 δις το 2010). 
Μετά τις ελιές, τα αγροτικά προϊόντα που ακολουθούν στη λίστα των εξαγωγών προς ΗΠΑ είναι τα φρέσκα ή σε απλή ψύξη ψάρια (κυρίως λαβράκι και τσιπούρα), με αξία 24,87 εκ δολάρια, που σημείωσαν άνοδο κατά 49,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα ελληνικά τυριά, με 22,9 εκ. δολάρια (άνοδος 9%), οι κονσέρβες ροδάκινων με αξία 19 εκ. (άνοδος 6%) και το παρθένο ελαιόλαδο με αξία 17,4 εκ. (άνοδος 2,5%).

πηγη: agrotypos.gr

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η Ελληνική φέτα




Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μίγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Τολίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.


Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης 
Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996. Η καταχώριση της φέτας στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από χώρες που παρήγαν ως τότε μεγάλες ποσότητες φέτας, όπως η Δανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η καταχώριση ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Μάρτιο του 1999 (συνεκδ. υποθέσεις C-289/96, C‑293/96 και C‑299/96). Η Επιτροπή διεξήγαγε εκ νέου αναλυτική έρευνα, από την οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα οφείλει να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης. Τον Οκτώβριο του 2002 με νέο Κανονισμό καταχωρίστηκε και πάλι η φέτα στον κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π. κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Νέα προσφυγή της Δανίας και της Γερμανίας κατά του Κανονισμού αυτού απορρίφθηκε τελικά από το ΔΕΚ το 2005 (συνεκδ. υποθέσεις C-465/02 και C-466/02).


Περιοχές παραγωγής 
Περιοχές παραγωγής φέτας θεωρούνται οι: Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και η νήσος Λέσβος (Μυτιλήνη). [1] Επίσημες προσπάθειες έχουν γίνει για την ένταξη και άλλων περιοχών όπως η Κρήτη. [2]
Ιστορία
Αναζητώντας την προέλευση στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στον περίφημο μύθο τουκύκλωπα Πολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.
Παρόμοια τυριά απαντούν σε όλη τη Βαλκανική. Μέχρι την πρόσφατη κατοχύρωσή της παρασκευαζόταν με αυτήν την ονομασία και σε άλλες χώρες, ενώ ευρέως διαδεδομένη ήταν και η φέτα από αγελαδινό γάλα. Από την κατοχύρωσή της όμως ως Π.Ο.Π. δεν επιτρέπεται τυρί που περιέχει αγελαδινό γάλα και δεν έχει παρασκευαστεί στην Ελλάδα να ονομάζεται φέτα. Στην Κύπρο εισήχθη η συνταγή από την Ελλάδα και είναι τεκμηριωμένη η παραγωγή και η εξαγωγή φέτας ήδη από το 1904, ωστόσο μετά την κατοχύρωσή της στην Ελλάδα οι τυροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να τη μετονομάσουν. Οι περισσότεροι παραγωγοί υιοθέτησαν επίσημα τον όρο «λευκό τυρί», ενώ οι καταναλωτές δεν έπαυσαν να την ονομάζουν «φέτα» στην καθημερινότητά τους.


Όνομα
Πιστεύεται ότι το βυζαντινό όνομα της φέτας ήταν "πρόσφατος" (δηλ. τυρός). Το όνομα φέτα είναι ιταλικής προέλευσης (, όπως άλλωστε προφέρεται και στην κυπριακή Διάλεκτο.


Χρήση
Η χρήση της φέτας είναι ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο ως κύριο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας. Εκτός από την χωριάτικη σαλάτα είναι κύριο συστατικό της τυρόπιτας, καθώς και πολλών άλλων εδεσμάτων που συνοδεύουν την Ελληνική κουζίνα. Από πολλούς έχει συνδεθεί κύρια με την μεσογειακή κουζίνα και αποτελεί ορόσημό της σε όλο τον κόσμο.


πηγή: Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ευκαιρίες στην αγορά της Ασίας για το κρασί



Η Ασιατική αγορά οίνου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την Κινεζική κατανάλωση να φθάνει τα 156,1 εκ. κιβώτια το 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Vinexpo.

Αυτό καθιστά την Κίνα την πέμπτη σε κατανάλωση χώρα σε όλο τον κόσμο, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι στην έκτη θέση.

Το  Decanter Wine Awards της Ασίας είναι διαγωνισμός στο πλαίσιο του Wine Awards World, που ξεκίνησε το 2004,  με σκοπό να βραβεύσει κρασιά που στοχεύουν στην Ασιατική αγορά και θα κριθούν από εξέχοντες ειδικούς.
Με τον ενθουσιασμό και την γνώση για το κρασί να αυξάνονται στην Ασία , ο διαγωνισμός αυτός διενεργείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Η φήμη που το Decanter έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με τα World Wine Awards δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι παραγωγοί, καταναλωτές και επαγγελματίες θα εκτιμήσουν τον επαγγελματισμό, την ακεραιότητα και την ικανότητα στην οργάνωση ενός παγκόσμιας κλάσης  διαγωνισμού στην Ασία.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στην Vinexpo Ασίας-Ειρηνικού, στο Χονγκ Κονγκ στα τέλη Μαΐου.

πηγή: paseges.gr

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τα 10 κορυφαία βιολογικά προϊόντα για εξαγωγές



Μπορεί η κρίση στην Ελλάδα να έχει επηρεάσει τις πωλήσεις ελληνικών βιολογικών προϊόντων, ωστόσο οι επιδόσεις εκτός συνόρων φέρνουν χαμόγελα και αισιοδοξία στους βιοκαλλιεργητές και στις εταιρείες εμπορίας βιολογικών προϊόντων.
Την ίδια ώρα που η οικονομική κρίση άρχισε να χτυπά την αγορά βιολογικών προϊόντων, που μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται, με την κάμψη των πωλήσεων να είναι φανερή, οι εξαγωγές καταγράφουν σταθερή άνοδο, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται αγαπημένοι... πελάτες των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Φέτος οι ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων σημειώνουν αύξηση της τάξης του 5%-6% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, η εγχώρια αγορά γνωρίζει καθίζηση. Οι πωλήσεις βιολογικών «εντός των τειχών» σημειώνουν μείωση, όταν τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αύξησης κάθε χρόνο άγγιζε το 30%
.
Η κρίση στην Ελλάδα αποτρέπει τον κόσμο να αγοράζει βιολογικά προϊόντα, διότι κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά. Σε διεθνές επίπεδο, όμως, η αγορά φαίνεται να αντιστέκεται απέναντι στην οικονομική κρίση. «Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης, που τα προηγούμενα χρόνια αυξανόταν ετησίως κατά 20% και 30%, να έχει πλέον περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά, όμως και σήμερα εξακολουθεί να είναι θετικός», σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, κ. Σπύρος Σγούρος.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής που έχουν στο εξωτερικό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι το παράδειγμα της εταιρείας Gaea, το βιολογικό ελαιόλαδο της οποίας έχει για το πρώτο 10μηνο του 2011 μια αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία της τάξης του 28,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημαντική αύξηση, όμως, εμφανίζουν οι εξαγωγές και σε σκανδιναβικές χώρες, όπως είναι η Νορβηγία.

Ο οινοποιός Απόστολος Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του «Κτήμα Σπυρόπουλου», μιλώντας στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», αναφέρει ότι το κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας ήταν ένα από τα πρώτα βιολογικά προϊόντα που πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη στις ξένες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για να καταλήξει πως δεν υπάρχει λόγος το κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας να είναι ακριβότερο από το «συμβατικό» κρασί.

Ο Γιώργος Μηναδάκης, γενικός διευθυντής της ΒΙΑΝΑΜΕ, ένα δίκτυο βιοκαλλιεργητών από όλη την Κρήτη, τονίζει πως αν είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή, θα ήταν ευκολότερες οι εξαγωγές. Ακόμα και φέτος, όμως, που βιώνουμε την κρίση στην Ελλάδα, έχουμε αύξηση στις εξαγωγές ντομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, μελιτζάνας, καρπουζιού και πεπονιού.

Στα σκαριά πρόγραμμα ενίσχυσης
Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά το νέο πενταετές πρόγραμμα ενισχύσεων για νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων σε όλη τη χώρα αλλά και νυν βιοκαλλιεργητές που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ενίσχυση χορηγείται κάθε χρόνο και για όλη την περίοδο της δέσμευσης (πενταετία για νέους δικαιούχους και διετία για νυν παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με δικαίωμα παράτασης) ύστερα από αίτηση του δικαιούχου. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει της έκτασης της βιολογικής καλλιέργειας και συγκεκριμένων ποσών που ορίζονται ανά καλλιέργεια.

Αξιόπιστη πιστοποίηση
«Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων αποτελεί διαδικασία εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο ως προϋπόθεση που προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία, αλλά και ως απαίτηση της ίδιας της αγοράς για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα». Αυτό υπογραμμίζει ο Γιώργος Νικολάου από τη διεύθυνση Agrisystems της TUV Hellas, τονίζοντας ότι τα συνεχή διατροφικά σκάνδαλα και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση για εφαρμογή «πράσινων» μεθόδων παραγωγής αγαθών έχουν αναδείξει την ανάγκη για ανάπτυξη του τομέα των βιολογικών.

«Οι εταιρείες παραγωγής βιολογικών τροφίμων -συνεχίζει ο κ. Νικολάου- αναζητούν αξιόπιστη πιστοποίηση με κύριο στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, ακόμη και σε οικονομικά δύσκολες συγκυρίες, προσδίδοντας στα προϊόντα τους πραγματική προστιθέμενη αξία.
Η TUV Hellas, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα, παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η πολυετής εμπειρία της στον χώρο των τροφίμων και το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα της προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας στη διείσδυση των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και στις αγορές του εξωτερικού».

1 Ντομάτα

Με την τιμή παραγωγού για τη βιολογική ντομάτα τσαμπί να είναι σταθερή στο 1,4 ευρώ το κιλό, το κέρδος για τον βιοκαλλιεργητή κυμαίνεται από 0,8 έως 1 ευρώ. Βέβαια, ενώ στη συμβατική καλλιέργεια η απόδοση φτάνει μέχρι 15 τόνους ανά στρέμμα τον χρόνο, η ανώτατη απόδοση στη βιολογική δεν ξεπερνά τους 10 τόνους.

2 Κρασί

Οι Ελληνες μπορεί να παραμένουν διστακτικοί με το βιολογικό κρασί, ωστόσο η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν σταθερά αύξηση κάθε χρόνο. Εντυπωσιακές είναι και οι εξαγωγικές επιδόσεις του κρασιού στις ΗΠΑ.

3 Ελαιόλαδο
Ενας από τους σημαντικότερους πελάτες του ελληνικού βιολογικού ελαιολάδου είναι η Γερμανία, που χρόνο με τον χρόνο απορροφά ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες. Εκτός της Γερμανίας, όμως, εξαγωγές γίνονται και σε χώρες όπως η Αγγλία, η Δανία και η Πολωνία, ενώ πλέον καταγράφεται στροφή και προς τις ΗΠΑ.

4 Ελιές

Οι καταλληλότερες ποικιλίες για βιοκαλλιέργεια θεωρούνται εκείνες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στους εχθρούς και σε ασθένειες και είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Ποικιλίες όπως η «Κορωνέικη» και η «Ντόπια λαδοελιά» παρουσιάζουν αρκετή ανθεκτικότητα.

5 Σταφίδα

Η διάσημη ελληνική σταφίδα απέκτησε τα τελευταία χρόνια και βιολογική ταυτότητα, με σκοπό την εξαγωγή της σε αγορές της Ευρώπης. Το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση της βιολογικής σταφίδας στο εξωτερικό μοιάζει να αποτελεί εγγύηση για το εισόδημα των βιοκαλλιεργητών.

6 Αγγουράκι

Καλλιεργείται όλο τον χρόνο σε θερμοκρασίες όχι μικρότερες από 17 οC. Κατά συνέπεια, το κόστος είναι πιο υψηλό στις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας. Με την τιμή -που εξασφαλίζει ο παραγωγός όταν το προϊόν εξάγεται- να κυμαίνεται από 0,90 έως 1 ευρώ, το καθαρό κέρδος υπολογίζεται σε 0,30-0,40 λεπτά.

7 Αρωματικά

Μεγάλη η ζήτηση για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στις ευρωπαϊκές αγορές. Φυτά όπως η αποξηραμένη λεβάντα, που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια, φτάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες.

8 Πιπεριές

Με την τιμή παραγωγού για την πιπεριά Φλωρίνης να ανέρχεται σε 1,5 ευρώ ανά κιλό και το κοστολόγιο στα επίπεδα του 1 ευρώ, το καθαρό κέρδος για τους βιοκαλλιεργητές φθάνει τα 0,50 ευρώ. Η ετήσια παραγόμενη ποσότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει σταθερά, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού.

9 Φέτα

Παρά το γεγονός ότι η βιολογική κτηνοτροφία άρχισε να αναπτύσσεται το 2001 η βιολογική φέτα κερδίζει διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές. Ενας από τους λόγους που έχουν συμβάλει στην ευρεία διάδοση του προϊόντος αυτού είναι το γεγονός ότι η φέτα είναι από τα βασικά προϊόντα στη μεσογειακή διατροφή.

10 Εσπεριδοειδή

Μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες βιολογικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και λεμόνια). Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων από βιολογικά εσπεριδοειδή, όπως χυμοί, μαρμελάδες και γλυκά.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Με αύξηση, κυρίως του όγκου εξαγωγών, έκλισε το 2011 για τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών



Η εξαγωγή των φρούτων και λαχανικών, νωπών και μεταποιημένων, κατά το 2011 ολοκληρώθηκε στα ίδια επίπεδα του 2010 και κατ΄ όγκο (1.819.199,5 τ) αλλά και κατ΄ αξία (1.519,419 εκ .ευρώ). Η τάση αύξησης του όγκου και της αξίας των εξαγωγών που χαρακτήριζαν το 2010 συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες του 2011 που όμως διακόπηκε από την κρίση της αγοράς λόγω της εκδήλωσης του βακτηρίου e-coli, που αποδόθηκε στα αγγούρια και προκάλεσε μια γενική πτώση της κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις τρίτες χώρες.
Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο κ Γ Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε: «Μέχρι τον Μάιο οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών μας (νωπών και μεταποιημένων) αυξάνονταν συνεχώς με συνέπεια να έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 17% κατ’ όγκο και 9% κατ΄ αξία. Μετά τις 26 Μαΐου, όταν εκδηλώθηκε το e-coli, οι εξαγωγές λαχανικών μειώθηκαν δραστικά, απαγορεύσεις εισαγωγής από Ρωσία και άλλες Χώρες λαχανικών ευρωπαϊκής προέλευσης, επέδρασαν αρνητικά και επηρέασαν όχι μόνο τα αγγούρια αλλά και τα λοιπά φρούτα και λαχανικά.

Τον Ιούνιο μειώθηκαν, κατ εκτίμηση, κατά 20%, τον Ιούλιο 15% και τον Αύγουστο 5-6% με συνέπεια το πρώτο εννεάμηνο οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών να παρουσιάζονται σε όγκους ελαφρώς αυξημένους και μικρή μείωση της αξίας (-0,27) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους εξανεμίζοντας τις αυξήσεις του πενταμήνου.

Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά ήταν τα προϊόντα που υπέστησαν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις από την κρίση (φράουλες, καρπούζια και πρωτίστως τα κηπευτικά τομάτες, αγγούρια, πιπεριές κ.α).

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κρίση του E. Coli είναι τριών ειδών: α απώλειες στην παραγωγή β) εμπορικές ζημιές από την πτώση των τιμών και γ) εκτεταμένη ζημία στην εικόνα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο μέτρα:α) αποζημίωση απόσυρσης για πέντε προϊόντα και β)μέτρα για τη στήριξη της προώθησης, τα οποία όμως δεν έχουν αντισταθμίσει τη ζημία.

Η κρίση του βακτηρίου e-coli ανέδειξε αφ ενός τη κακή λειτουργία των υπηρεσιών της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις προειδοποιήσεις για την υγεία, και, αφ ετέρου την αναποτελεσματικότητα των μέτρων γεωργικής πολιτικής της ΕΕ για τη διαχείριση των κρίσεων της αγοράς.

Κατά το 2011 το εξαγωγικό μας εμπόριο, βοηθούμενο από την καλή ποιότητα της παραγωγής της χώρας μας, εκμεταλλευόμενο αφ ενός την μικρότερη παραγωγή των ομοιοπαραγωγικών χωρών της Ε.Ε. στην αρχή της χρονιάς διευρύνοντας το ποσοστό του στις παραγγελίες των μεγάλων αλυσίδων λιανικής της Ευρώπης και αφ ετέρου από την μικρότερη επίπτωση στην φήμη των ελληνικών οπωροκηπευτικών από το e-coli, αποκατέστησε εν μέρει τις ποσότητες των εξαγόμενων ελληνικών οπωροκηπευτικών.

Η κατάσταση παρέμεινε και το φθινόπωρο και κατά το τελευταίο τρίμηνο παραγωγές όπως η ντομάτα, το μαρούλι, πιπεριές, κολοκυθάκια και αγγούρια, πορτοκάλια και μήλα συνέχισαν να πωλούνται με ζημιά επαναφέροντας τις τιμές του τομέα σε επίπεδα της περιόδου 2008/2009.

Μικρή αύξηση των όγκων των εσπεριδοειδών, ακτινιδίων κ.α χειμερινών φρούτων πραγματοποιήθηκε κυρίως προς τις όμορες Βαλκανικές Χώρες.

Δυστυχώς σ αυτήν την δύσκολη πορεία συνέτρεξαν και προβλήματα, όπως π.χ η μη επιστροφή του ΦΠΑ, τα ανεπαρκή χρηματοδοτικά μέσα κ.λ.π., που έδρασαν πρόσθετα αρνητικά στην πορεία εξαγωγών των οπωροκηπευτικών μας και συνέβαλαν στην ανάσχεση της πορείας τους προς το τέλος του έτους. Η κρίση ρευστότητας που βιώνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις οξύνεται ημέρα με την ημέρα διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον που πνίγει και τις υγιείς επιχειρήσεις.

Στα θετικά καταγράφεται η έναρξη τον Δεκέμβριο εξαγωγών ελληνικών ακτινιδίων κατευθείαν στην Κίνα μετά την πιστοποίηση (κατόπιν προσπαθειών πολλών ετών) δυο ελληνικών επιχειρήσεων, με θετικά αποτελέσματα και με προοπτικές που διαγράφονται ευοίωνες. Επίσης σημειώνεται και διεύρυνση των νέων αγορών στις οποίες έχουν επιτυχώς τοποθετηθεί ελληνικά φρούτα και λαχανικά (Χώρες Αραβικής Χερσονήσου, Ινδία, Νότια Κορέα κ.α).

Σε επίπεδο Ε.Ε. το 2011 χαρακτηρίζεται από:

  1. Την υποβολή της νέας Πρότασης για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014 – 2020. Θα πρέπει η χώρα μας να διαμορφώσει εθνική θέση δεδομένου ότι στις προτάσεις υπάρχουν αρνητικές για τα προιόντα μας και τον τομέα των οπωροκηπευτικών θέσεις και το όλο περίγραμμα δεν προσδιορίζει τον προϋπολογισμό σε κοινοτικό επίπεδο.
  2. Την σοβαρή Κρίση λόγω E. Coli τον Ιουνίο 2011 που παρουσιάστηκε στον τομέα, οφειλόμενη σε μια αβάσιμη μομφή σχετικά με την ισπανική αγγούρια. Από εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια πτώση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, καθώς και ακυρώσεις παραγγελιών. Οι τιμές  μειώθηκαν μεταξύ 40-60%. Η ΕΕ αντέδρασαν καθυστερημένα και έδωσε ενίσχυση ύψους ΕΥΡΏ 227 εκατομμύρια αγγούρια, τις τομάτες, τα μαρούλια, κολοκυθάκια και πιπεριές, αν και υπήρχαν και άλλα προϊόντα που επλήγησαν σοβαρά, φράουλες, μελιτζάνες, καρπούζια ή πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα)τά. Στη Χώρα μας η ενίσχυση κάλυψε μέρος των ζημιών και κατεβλήθησαν 7,345 εκ που κάλυψαν μέρος των 54 εκατομμύριων  που χάθηκαν (ως αρχικά δηλώθηκαν) ως αποτέλεσμα αυτού του συμβάντος και κατ εκτίμηση άλλων 50 εκ . από την ανάσχεση των εξαγωγών των φρούτων και λαχανικών μας μέχρι τέλους του έτους
  3. Το 2011 χαρακτηρίζεται επίσης από την μη έγκριση από την Επιτροπή Γςωργίας του Ευρωκοινοβουλίου της συμφωνίας της ΕΕ με το Μαρόκο σχετικά με κατάργηση των δασμών εισόδου για τα γεωργικά προϊόντα ,αλλά και με άλλες χώρες στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA), Συρία, Τυνησία και Τουρκία), πλήν όμως η Ολομέλεια του Ευρωκοινωβουλίου στις 16/2/2012 την επικύρωσε με 369 ψήφους υπέρ 225 κατά και 31 αποχές.
  4. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται κατά το 2012 διμερείς συμφωνίες με τη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης τη διαπραγμάτευση με τις λεγόμενες χώρες ΑΚΕ (Αφρική, Καραϊβική και Ειρηνικός) του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) τη Λιβύη, την Ουκρανία, και χώρες της ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας).
  5. Ο Σύνδεσμός μας όσο και άλλοι φορείς από παραγωγικές χώρες της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η ανεξέλεγκτη κατάσταση στην εισαγωγή φρούτων και λαχανικών έχει προκληθεί επειδή δεν υπάρχει σωστή εφαρμογή του συστήματος των τιμών εισόδου και δεν εισπράττονται οι πρόσθετοι δασμοί με συνέπεια να πραγματοποιούνται εισαγωγές σε μια κατώτερη τιμή  της τιμής εισόδου .
  6. Επιβάλλεται η αυστηροποίηση της κοινοτικής νοµοθεσίας και ως προς το σύστηµα τιµών εισόδου οπωροκηπευτικών αλλά και για τους επιβαλλόµενους εισαγωγικούς δασµούς και το καθεστώς προτιµησιακών συµφωνιών µε τις τρίτες Χώρες .


Σε επίπεδο Εθνικό το 2011 χαρακτηρίζεται από:

  • Την ομαλή εξέλιξη της παραγωγής των φρούτων και λαχανικών μας τόσον από απόψεως ποσοτήτων όσον και από απόψεως ποιότητος.
  • Την πολύ μεγάλη καθυστέρηση (ουσιαστικά στάση πληρωμών) της επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με αιτιάσεις των αρμοδίων φορολογικών υπηρεσιών που παραπέμπουν σε προφάσεις. Η πρακτική αυτή πλήττει ιδιαίτερα τις αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις ,διότι αυτές δεν έχουν την δυνατότητα συμψηφισμών. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια μετρίου μεγέθους επιχείρηση καθυστέρηση της τάξεως του ενός και πλέον εκατομμυρίου Ευρω, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα ανάλογης χρηματοδότησης από τις τράπεζες
  • Την μη ενεργοποίηση του κοινοτικού θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου (Approved Trader) με αυστηρά αναλυτικώς προσδιορισμένα κριτήρια ,παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις μας στο αρμόδιο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Τούτο προβλέπεται από το ήδη νομοθετημένο μητρώο εμπόρων οπωροκηπευτικών, κατά την εφαρμογή του οποίου καθιερώθηκαν μόνο γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιβαρύνσεις «ανταποδοτικού τέλους»! για φυτο-υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους (γεωπονόσημο). Καταργήθηκε μεν το κρατικό σήμα που επιβάρυνε μόνο τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, επιβλήθηκε όμως ένα ουσιαστικά νέο τέλος για τον ποιοτικό έλεγχο, το οποίο αφορά εξαγωγές, εισαγωγές και ενδοκοινοτικές διακινήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης κλπ. (εντός ή εκτός ωραρίου) και ανεξαρτήτως αν στο φορτίο πραγματοποιηθεί έλεγχος. Επιβαρύνει το κοστολόγιο των εξαγομένων προϊόντων από 0,60% έως 1,40% επί της αξίας FOB των διακινουμένων και εξαγομένων προϊόντων.
  • Την ανεπαρκή αστυνόμευση και επιτήρηση των λιμανιών (κυρίως Πάτρας και Ηγουμενίτσας) της χώρας μας όσον αφορά την επιβίβαση στα φορτωμένα και προοριζόμενα για το εξωτερικό φορτηγά αυτοκίνητα λαθρομεταναστών, με συνέπεια την καταστροφή των εμπορευμάτων,
  • Την διακίνηση ατυποποίητων οπωροκηπευτικών προϊόντων, που παρατηρήθηκε για μια ακόμη χρονιά, σε κιβώτια συσκευασίας επαναχρησιμο-ποιημένα χωρίς την απαιτούμενη σήμανση, ακόμη και χύμα εντός των φορτηγών αυτοκινήτων, χωρίς την επεξεργασία τους από συσκευαστήρια, χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την προώθηση τους από «έλληνες εμπόρους» στις γειτονικές Βαλκανικές Χώρες, με κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών και με δυσφήμηση των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα παρατηρείται δραστηριότητα Βαλκάνιων «εμπόρων» ακόμη και Ιταλών αλλά προσφάτως και Βρετανών που διακινούν επίσης μη τυποποιημένα οπωροκηπευτικά κατευθείαν από το χωράφι η και από τις λαχαναγορές.


Ο Σύνδεσμός μας Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas θεωρεί απαραίτητο για τον τομέα όπως κατά το 2012 εφαρμοσθούν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας ώστε να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης .

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να τερματισθεί η σε βάρος των παραγωγών φρούτων και λαχανικών πρακτική διευκόλυνσης ουσιαστικώς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο εισαγωγών ομοειδών προιόντων τρίτων χωρών.

Είναι αναγκαία η ρύθμιση της υφιστάμενης Α.Δ. (που παρά την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους χρειάζεται περαιτέρω διορθώσεις) που θα δώσει, με την αποδοχή των κοστολογικών δεδομένων, την δυνατότητα διάθεσης των τυποποιημένων ελληνικών προϊόντων στην εγχώριο αγορά, με πλήρη ιχνηλασιμότητα και σήμανση τους εξισώνοντας τα με αυτά της εισαγωγής-παραλαβής από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τέλος θεωρείται απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα οπωροκηπευτικών από τις συμφωνίες με τρίτες χώρες , που έχουν παρόμοια παραγωγή με τις Χώρες της Ε.Ε και η Ελληνική Πολιτεία να χαράσσει την δέουσα πολιτική απέναντι σ αυτές

Ελπίζουμε εντός του 2012, εξάλειψη όλων των αντικινήτρων που αναφέρθησαν παραπάνω προς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας, για την διατήρηση του μεριδίου μας στις παραδοσιακές καταναλωτικές αγορές αλλά και συνέχιση του ηυξημένου ρυθμού εξαγωγών των φρούτων και λαχανικών».

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Περιζήτητα αλλά δυσεύρετα τα ελληνικά τρόφιμα στη Ρωσία



Η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά είναι ισχυρή, ωστόσο είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων, ιδίως στην περιφέρεια. Αυτό ανέφερε απόψε ο κ. V. Nikolaev, εμπορικός σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα μιλώντας στην ημερίδα με θέμα της "Ρωσία - Ελλάδα - Κύπρος: πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές συνέργειες" που διοργάνωσε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος στην Αθήνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Nikolaev, στα ράφια των ρωσικών σούπερ - μάρκετ μπορεί να βρει κανείς φέτα, αλλά γερμανικής παραγωγής, καθώς και φυστίκια από την Τουρκία και το Ιράν, ενώ τα ελληνικά που όπως είπε δεν συγκρίνονται με τα προηγούμενα, σπανίζουν. Ακόμη και το ελαιόλαδο, κυρίως υψηλής ποιότητας, είναι δυσεύρετο, όπως και ο χαλβάς τον οποίο προτιμούν οι ρώσοι καταναλωτές. Ο κ. Nikolaev πρότεινε μεταξύ άλλων να ανοίξουν ελληνικά καταστήματα στη Μόσχα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, ώστε να αποκτήσουν οι ρώσοι καταναλωτές πρόσβαση στα ελληνικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το διμερές εμπόριο έφθασε σε "καλές" περιόδους στα 5 δις. δολάρια ετησίως, όμως το 2009 λόγω της κρίσης έπεσε στα 2,6 δις. Ωστόσο για εφέτος προβλέπεται άνοδος στα 3 δις. δολάρια. Το 88 % των ρωσικών εξαγωγών στην Ελλάδα καλύπτουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ενώ η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση καθώς εξάγει τρόφιμα, χημικά, καλλυντικά, ρούχα, κ.α. Επίσης, εφέτος επισκέφθηκαν την Ελλάδα 350.000 Ρώσοι τουρίστες η συναλλαγματική δαπάνη των οποίων έφθασε στα 500 εκατ. δολάρια, ποσό που υπερβαίνει την αξία των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Την εμπειρία του από τη δραστηριοποίηση ως εισαγωγέας ελληνικών τροφίμων στη Μόσχα ανέπτυξε ο επιχειρηματίας κ. Arm. Sarkisyan, διευθύνων σύμβουλος της PBK Ltd, ο οποίος κάλεσε το ελληνικό κράτος να συνδράμει τους εξαγωγείς στους τομείς διαφήμισης, μάρκετινγκ και χρηματοδότησης. Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η ελληνορωσική συνεργασία έχει στρατηγικό χαρακτήρα, με κορυφαία στιγμή την υπογραφή των ενεργειακών συμφωνιών. Ο πρέσβης ε.τ. κ. Η. Κλής ανέφερε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών υπολείπονται των δυνατοτήτων και ότι, αν και υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Ρωσία υστερεί. Η διευθύντρια της Ρωσικής τράπεζας Kedr Bank στην Αθήνα (είναι η πρώτη ρωσική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα) επεσήμανε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για επενδύσεις στην κτηματαγορά. Ο συντονιστής του πάνελ, βουλευτής κ. Σ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι μόνο με αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων θα ξεπεράσει η ελληνική οικονομία την κρίση. Ανέγνωσε εξάλλου μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια ο οποίος τονίζει την ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην Κύπρο, αλλά και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Κ. Βουτσαδάκης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

αβγοτάραχο Τρικαλινός: ένα σπάνιο έδεσμα



Ιστορία

Γεύση με. ιστορία.
Το αυγοτάραχο αποτελούσε εκλεκτή λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ, ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική διατροφή στο διαιτολόγιο των Αρχαίων Ελλήνων. Η αξία του ήταν επίσης γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια, ενώ σήμερα έχει καταλάβει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα γαστρονομικά προϊόντα.

Τι είναι;
Λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ευχάριστη μακρότατη επίγευση.


Τι κάνει το παραδοσιακό αυγοτάραχο Τrikalinos τόσο ξεχωριστό;
Παράγεται αποκλειστικά αυγά Κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα για παρασκευή αυγοτάραχου.
Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν.
Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό επίπεδο αλατότητας.


Γιατί είναι καλό για την υγεία;

Αποτελεί πλούσια πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ενισχύουν την υγεία του οργανισμού, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY: Χημική Σύσταση του Ελληνικού Αυγοτάραχου, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.


Απολαύστε

«Τοποθετήστε μια απλή φέτα στο στόμα σας και νιώστε μια βελούδινη έκρηξη με φρουτώδη και θαλασσινή επίγευση - μαζί με ένα πικάντικο μούδιασμα- το οποίο θα φτάσει στα βαθύτερα σημεία του εγκεφάλου σας.

...Και θα διαρκεί για ώρες..»"

Σκέτες φετούλες σε μια πιατέλα θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, η οποία θα ενισχυθεί και θα γεμίσει ακόμη περισσότερο όταν σερβιριστεί με φρεσκοψημένο ψωμί ή ζεστό μπλινί (τηγανίτα πατάτας). Από την άλλη πλευρά, η γεύση του αυγοτάραχου ενισχύεται όταν προστεθεί σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, συνοδευόμενα από άφθονο μαϊντανό. Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, 2 φέτες στην κορυφή έτοιμου φουά γκρά, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες για μια γαστρονομική νιρβάνα.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σε εφαρμογή τίθεται η νέα σήμανση στους χυμούς



Εγκρίθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι νέοι κανόνες σήμανσης για τους χυμούς φρούτων και τα νέκταρ που έχουν ως στόχο την περαιτέρω ευθυγράμμιση με τα πρότυπα του Codex Alimentarius.

Τα κράτη μέλη θα έχουν εν συνεχεία 18 περιθώριο για να μεταφέρουν τους νέους κανόνες στο εθνικό δίκαιο και να τους εφαρμόσουν από το τέλος αυτής της περιόδου.
Οι νέοι κανόνες επισήμανσης για τους χυμούς και τα νέκταρ, οι οποίοι θα είναι πιο ακριβείς και κατανοητοί για τους καταναλωτές, είχαν εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου και αποσκοπούν στο να αποφευχθούν τυχόν παραπλανητικές ονομασίες αναφορικά με τους ανάμικτους χυμούς και τη χρήση της επισήμανσης «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα». Οποιαδήποτε προϊόντα διατεθούν στην αγορά ή επισημανθούν πριν από αυτήν την έγκριση θα μπορούν να πωλούνται ως έχουν έως και 3 χρόνια αργότερα.
Ανάμικτοι Χυμοί
Η ονομασία των προϊόντων που παρασκευάζονται από δύο φρούτα πρέπει να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο τους. Για παράδειγμα αν το προϊόν αποτελείται από 90% χυμό μήλου και 10% χυμό φράουλας θα πρέπει να ονομαστεί  "Χυμός μήλου και φράουλας". Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου στην ονομασία του προϊόντος αναγράφεται μόνο το συστατικό με το χαμηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας. Στην περίπτωση που ο χυμός παρασκευάζεται από τρία ή περισσότερα φρούτα η ονομασία του μπορεί να είναι πιο γενική, όπως για παράδειγμα "Ανάμικτος χυμός".

Σάκχαρα και γλυκαντικές ουσίες 
Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές - ειδικά οι διαβητικοί, οι γονείς και τα άτομα σε δίαιτα - θέλουν να έχουν σαφείς πληροφορίες για τη διαφορά μεταξύ "χυμού" και "νέκταρ", καθώς και για την παρουσία όλων των γλυκαντικών ουσιών.
Στο μέλλον, οι χυμοί φρούτων εξ ορισμού δεν θα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες. Το "Νέκταρ",  το οποίο παρασκευάζεται από τον πολτό φρούτου με την προσθήκη νερού, μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή γλυκαντικά. Η επισήμανση "χωρίς πρόσθετα σάκχαρα" δεν θα επιτρέπεται σε νέκταρ που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως σακχαρίνη, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση.
100%  χυμός πορτοκάλι
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει έως και 10% χυμό μανταρινιού, ο οποίος συμβάλλει στο χρώμα και τη γεύση. Οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν ότι τόσο οι εισαγόμενοι χυμοί πορτοκαλιού όσο και αυτοί που παρασκευάζονται στην ΕΕ θα πρέπει να είναι καθαροί χυμοί πορτοκαλιού για να πωλούνται ως τέτοιοι. Σε διαφορετική περίπτωση, για παράδειγμα εάν περιέχουν και χυμό μανταρινιού, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στην ονομασία του προϊόντος.

Πηγή: agronews.gr

Διεθνής διάκριση για τις βιολογικές πράσινες ελιές Ροβιών



Η αρχή της χρονιάς έφερε άλλη μια διάκριση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών. Βραβεύτηκε στην Γερμανία από την εταιρία DLG για την άριστη ποιότητα των βιολογικών πράσινων ελιών.
Οι συγκεκριμένες ελιές είναι μοναδικές σε γεύση, μη παστεριωμένες, βιολογικές, πράσινες ελιές. Δεν έχουν επεξεργαστεί με καυστκή σόδα. Έχουν ωριμάσει σε νερό και αλάτι περισσότερο από 12 μήνες κατά τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο. Είναι τραγανές, νόστιμες με ωραίο χρώμα. Καλλιεργούνται βιολογικά στον ελαιώνα των Ροβιών, που έχει ιστορία πάνω από 100 χρόνων.

Είναι δέντρα που έχουν δεχτεί μεγάλη φροντίδα και ο καρπός μαζεύεται με το χέρι. Κάθε βάζο μπορεί να ιχνηλατηθεί σε έναν συγκεκριμένο παραγωγό.

Ο Συνεταιρισμός ελέγχεται από την Βιο Ελλάς και παράγει υψηλή ποιότητας ασφαλή τρόφιμα όπως γεμιστές ελιές με λεμόνι, πατέ πράσινης ή μαύρης ελιάς και άλλα. Η κονσερβοελιά Ροβιών έχει κατοχυρωθεί και ως ΠΟΠ.


Διεύθυνση
Ροβιές, Εύβοια 34005 Ελλάδα

Τηλέφωνο
22270-71091

Fax
22270-71101

email
rovcoop@otenet.gr

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του Ελληνικού ελαιόλαδου



Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι.  Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες…

Ήδη στις ΗΠΑ, το λάδι θα αρχίσει να βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει το πολύτιμο, εθνικό μας προϊόν. «Εξειδικευμένα ελαιόλαδα», βρίσκονται λοιπόν, στις προθήκες των φαρμακείων στις ΗΠΑ.

Μελέτη ελληνικής, ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεκίνησε με κίνητρο τις αναφορές στις φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις ιδιότητες που αναφέρονται στις μετέπειτα λαϊκές παροιμίες, απέδειξε ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απίστευτα ισχυρές.

Και μην σας κάνει εντύπωση, όλοι έχουμε γευτεί την… ελάιοκανθάλη. Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που νιώθουμε στον λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, «ωμό» λάδι. Οι έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές μάλιστα, καταλαβαίνουν ότι ένα λάδι είναι καλό, από αυτό το κάψιμο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής φαρμακογνωσίας, κ. Προκόπης Μαγιάτης και η συνεργάτιδα του κ. Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου, σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, τη Βοιωτία την Εύβοια, τη Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου, την Πρέβεζα τη Θάσο και τη Λέσβο. Ανέλυσαν επίσης δείγματα από ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα ήταν, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι, της Κορωνέικης ελιάς, είναι αρκετά υψηλή. Επίσης η ποσότητα των ουσιών αυτών μέσα στο λάδι της Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο.

Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού, αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του, ως προς τον προστατευτικό, φαρμακευτικό χαρακτήρα του λαδιού. «Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά στο λάδι τους. Μεμονωμένα δείγματα από Λακωνία, Θάσο και Κρήτη, έδειξαν τέτοια δυναμική.» τονίζει ο κ. Μαγιάτης.

Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, κατάληξε χαρακτηριστικά: «Όνειρο μας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου Ελαιόλαδου, που θα ασχολείται με τη μελέτη του Ελληνικού λαδιού και τη συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου»

Εξάλλου όπως λένε, δεν είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου…

Πηγή: Iatropedia.com