Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ελιές Χαλκιδικής: Μειωμένη παραγωγή αλλά και ελπίδες για καλύτερο μέλλον με την αναγνώρισή της σαν ΠΟΠ


Μεγάλη μείωση παρουσίασε φέτος η παραγωγή της πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, που σύμφωνα με τους παραγωγούς έφτασε έως και το 70% έναντι της περσινής. Αν και οι παραγωγοί ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούν για τη μειωμένη παραγωγή, ο Οργανισμός δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους ούτε τους ένταξε σε κάποιο πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Όσον αφορά τις τιμές που εξασφάλισαν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, ξεκίνησαν από τα 80 λεπτά το κιλό και κατέληξαν στο 1 ευρώ το κιλό για τις ελιές της καλής ποιότητας. Πάντως θετικές εξελίξεις αναμένεται να έχουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα για το θέμα της ένταξης της ελιάς Χαλκιδικής στον κατάλογο των ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ο σχετικός φάκελος με το ελληνικό αίτημα βρίσκεται στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και καθώς έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις των βελγικών και καναδικών συμφερόντων, αρμόδιοι παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής υποστηρίζουν ότι η πράσινη ελιά σε λίγο καιρό θα ανταγωνίζεται τα έσοδα από τον τουρισμού. Κοινή πεποίθηση των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής είναι ότι με την σφραγίδα ΠΟΠ και την απαραίτητη οργάνωση, η ελιά της περιοχής θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά, μιας και το 95% του προϊόντος πηγαίνει προς εξαγωγή. Έχει ήδη «κατακτήσει» τις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν, της Αυστραλίας και πρόσφατα «εισέβαλε» στην αγορά της Κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η καλλιέργεια καλύπτει 330.000 στρέμματα.

«Σε μια καλή χρονιά η συνολική παραγωγή της ελιάς στη Χαλκιδική ανέρχεται σε περίπου 80 - 100 χιλιάδες τόνους, ενώ υπάρχουν συνεχείς νέες φυτεύσεις. Όμως φέτος είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ολύνθου, Ντίνος Παπαθανασίου και προσθέτει ότι «αυτή η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην παγωνιά του Μαρτίου. Ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση αλλά ο Οργανισμός την απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην ύπαρξη κυκλοκόνιου που δεν αποζημιώνεται. Όμως ούτε σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ μας ένταξε. Αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν οι παραγωγοί για αυτή την ζημιά». Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι «εμείς ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μην πουλάνε κάτω του κόστους, που η πρώην νομαρχία Χαλκιδικής είχε εκτιμήσει ότι ανέρχεται στο 1,13 ευρώ το κιλό. Τελικά η τιμή παραγωγού που έδωσαν οι έμποροι ξεκίνησε στα 80 λεπτά το κιλό και κατέληξε στο 1 ευρώ το κιλό. Τυχεροί ήταν οι παραγωγοί που κράτησαν τις ελιές τους, γιατί μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή ανέβηκε αισθητά. Για την αναγνώριση των πράσινων ελιών Χαλκιδικής σαν ΠΟΠ εκτιμώ ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρχει παράλληλα και οργάνωση των παραγωγών». 



Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Γιώργος Γκολόης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε μια μείωση της τάξης του 70% σε σχέση με πέρσι. Όμως παρά αυτή την μείωση οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η τιμή έναρξης για της καλής ποιότητας ελιές κατέληξε στο 1 ευρώ το κιλό, που αυτό ερμηνεύεται ότι ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού κυμάνθηκε στα 75 – 80 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές αν τις συγκρίνουμε με το 1,13 που είναι το κόστος καλλιέργειας, τότε καταλαβαίνετε ποιες είναι οι απώλειες εισοδήματος για τον παραγωγό. Να συμπληρώσουμε ακόμη ότι πολλοί παραγωγοί λόγω της έλλειψης ρευστότητας παραμένουν απλήρωτοι από τις προηγούμενες χρονιές». 



Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, Χριστόφορος Στεφανίδης, επεσήμανε ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών του 2010, η φετινή παραγωγή στην περιοχή του υπολογίζεται στους 5.000 τόνους, έναντι 17.000 τόνων πέρυσι. Στην περιοχή Ορμύλιας στη Χαλκιδική οι παραγωγοί ελιάς ανέρχονται σε 1.000 οικογένειες και η καλλιεργούμενη έκταση διαμορφώνεται στα 32.000 στρέμματα. Καταγγέλλοντας δε την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο της ελιάς στην περιοχή, ο κ. Στεφανίδης ζήτησε την ενίσχυση του θεσμού των ενώσεων και την απεμπλοκή του προϊόντος από τους μεσάζοντες.

Πηγή: Agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: