Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σε υποχρεωτική τυποποίηση της φέτας σκέφτεται να προχωρήσει το ΥπΑΑΤ.


Σκέψεις για να πουλιέται η φέτα υποχρεωτικά σε συγκεκριμένες συσκευασίες κάνουν στο ΥπΑΑΤ. Αυτό το μέτρο υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει στην ιχνηλασιμότητα αλλά και στην αναγνωρισιμότητα του προϊόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το υπουργείο προτείνει η φέτα να κυκλοφορεί στη λιανική αγορά υποχρεωτικά τυποποιημένη, σε συσκευασίες 100 και 200 γραμμαρίων, μισού κιλού, ενός κιλού και δύο κιλών. Έτσι ο καταναλωτής θα μπορεί να αναγνωρίζει το προϊόν που θα είναι συσκευασμένο και με την ανάγλυφη σφραγίδα θα γίνεται πιο εύκολη η ιχνηλασιμότητα. 

Τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι σήμερα η Ελλάδα παράγει 100 χιλιάδες τόνους φέτας. Από αυτούς οι 70 χιλιάδες καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά και οι υπόλοιποι εξάγονται. Πρόθεση του υπουργείου είναι να αναλάβει δράσεις που θα έχουν στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Αυτό σημαίνει αύξηση των κοπαδιών και ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Όμως οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από την πλευρά τους καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξής τους, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην παραγωγή της φέτας.
«Η φέτα είναι ένα τυρί που τρώγεται στη διάρκεια του φαγητού άρα έχει τεράστιες δυνατότητες για αύξηση των πωλήσεων», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο καθηγητής ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ κ. Ανδρέας Γεωργούδης. «Σήμερα η μόνη υποχρέωση που υπάρχει για τη φέτα είναι ότι πρέπει να παράγεται από ελληνικό γάλα. Αυτό όμως δεν αρκεί γιατί έχουμε διαφοροποίηση στην παραγωγή φέτας. Ένα ΠΟΠ προϊόν μπορεί να έχει μια διαφοροποίηση αλλά αν είναι μεγάλη δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ο καταναλωτής. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποκτήσει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά η φέτα, τα οποία θα την κάνουν πιο αναγνωρίσιμη στον καταναλωτή».

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον κώδικα Τροφίμων της ελληνικής νομοθεσίας, το τυρί φέτα παράγεται από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς, Πελοποννήσου και Λέσβου.

«Η υποχρεωτική συσκευασία της φέτας μας βρίσκει σύμφωνους, αν και εκτιμώ ότι θα είναι αποτελεσματικό μέτρο για το προϊόν που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ. Αλλά δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή που θα τρώει φέτα σε κάποιο εστιατόριο.

Προσωπικά πιστεύω όμως ότι η νοθεία δεν γίνεται στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο Μιχάλης Τζιότζιος, πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσσαλίας. Όσον αφορά το θέμα με την αύξηση της ελληνικής παραγωγής φέτας ο κ. Τζιότζιος τονίζει ότι τα χρέη είναι η «θηλιά» που πνίγει τους κτηνοτρόφους και τους υποχρεώνει να μειώνουν την παραγωγή. «Φέτος αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος κατά 20 – 30% σε σχέση με την παραγωγή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα γίνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Ζητάμε να γίνει νέα ρύθμιση στα κτηνοτροφικά δάνεια. Με λόγια δεν γίνεται αύξηση της παραγωγής αλλά χρειάζονται και έργα», τονίζει ο κ. Τζιότζιος.

«Όποτε υπάρχει πρόβλημα ανακοινώνουν μέτρα προστασίας της φέτας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο, ο Μιχάλης Τζήμας, εκπρόσωπος κτηνοτρόφων της Ηπείρου και προσθέτει: «Οι έλεγχοι στο ισοζύγιο γάλακτος έχουν «παγώσει». Όταν ξεκίνησε αυτό το μέτρο έγιναν σοβαροί έλεγχοι αλλά μετά αδράνησαν. Στην περιοχή της Ηπείρου η κτηνοτροφία σήμερα κινδυνεύει με διάλυση. Την περίοδο 2010 – 2011 είχαμε στην Ήπειρο μείωση κατά 3.500 τόνους της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. Σε μια περιοχή που είναι καθαρά κτηνοτροφική αυτό το νούμερο είναι πολύ μεγάλο. Τώρα που μειώνονται και οι τιμές στο γάλα, η μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Η κτηνοτροφία δίνει πια ένα συμπληρωματικό εισόδημα με το οποίο δεν αρκεί να ζήσει ο παραγωγός. Για τη στήριξη της κτηνοτροφίας προτείνουμε τρία βασικά ζητήματα που είναι: 
· το πάγωμα των χρεών των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια 
· τη χρηματοδότηση για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αγοράσουν τις ζωοτροφές που χρειάζονται 
· μια τιμή ασφαλείας που θα ορίζει το ΥπΑΑΤ, από την οποία θα ξεκινάει η διαπραγμάτευση της τιμής πώλησης του γάλακτος».

Σταύρος Παϊσιάδης

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σίγουρα κέρδη από τα βιολογικά όσπρια


Ξεκινά νέο πενταετές χρηματοδοτικο πρόγραμμα για παλιούς και νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων

Σταθερό εισόδημα και στήριξη μέσω κοινοτικής επιδότησης για μία πενταετία υπόσχεται η βιολογική καλλιέργεια οσπρίων που εμφανίζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Παρότι τα ελληνικά προϊόντα θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, η Ελλάδα, ελλειμματική ούσα στην παραγωγή οσπρίων, εισάγει πάνω από το 50% των εγχώριων αναγκών από χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Τουρκία, για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Τα όσπρια υποτιμήθηκαν για πολλά χρόνια στην ελληνική γεωργία, γιατί η καλλιέργειά τους συναντά δυσκολίες, και ενώ αποτελούν τη βάση της διατροφής, παράγονται μεσοσταθμικά κάθε χρόνο περί τους 30.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση υπερβαίνει τους 70.000 τόνους, εμφανίζοντας αυξητικές τάσεις.

Στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια των οσπρίων, το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης ανέρχεται σε περίπου 150.000 στρέμματα, με τα φασόλια να αποτελούν πάνω από 70% της συνολικής παραγωγής. Οι ποσότητες της φακής που παράγονται στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα το 95% των αναγκών μας να καλύπτεται με εισαγωγές από χώρες όπως η Τουρκία, η Αμερική και ο Καναδάς. Η Τουρκία μάλιστα είναι ο βασικός προμηθευτής της Ελλάδας και για τα ρεβίθια, καθώς η εγχώρια παραγωγή περιορίζεται σε μόλις 2.000-3.000 τόνους.

Παράλληλα, όμως, με τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας αυτός, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκινά και το νέο πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για νυν και νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων. Μάλιστα η πενταετής επιδότηση για παραγωγούς που θέλουν να ξεκινήσουν ή να κάνουν στροφή στη βιολογική καλλιέργεια οσπρίων φτάνει έως και 160 ευρώ το στρέμμα. Η ενίσχυση αυτή αφορά τους νέους βιοκαλλιεργητές, ενώ φτάνει τα 123 ευρώ το στρέμμα για τους νυν καλλιεργητές.

Σκοπός άλλωστε του προγράμματος αυτού είναι να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η συμμετοχή των γεωργών και των κτηνοτρόφων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων για τη βιολογική καλλιέργεια οσπρίων μπορούν να κριθούν:
Οι επαγγελματίες αγρότες (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), τα φυσικά δηλαδή πρόσωπα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, τα φυσικά και νομικά δηλαδή πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αγροτών με την ιδιότητα αυτή, οι οποίοι επιπλέον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Φυσικά πρόσωπα: Να λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον το 35% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Νομικά πρόσωπα: Να λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και να έχουν νομική προσωπικότητα, όπως αυτή η έννοια ορίζεται στο Εμπορικό Δίκαιο.

Δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης μπορούν να κριθούν όσοι:

- Εχουν υπογράψει σύμβαση μέχρι και την 31η/12/2006 στο πλαίσιο του άξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) 2000-2006 (παλαιοί δικαιούχοι των Μέτρων 3.1 & 3.2 του ΕΠΑΑ για τη βιολογική γεωργία.
- Δεν έχουν λήξει οι συμβατικές τους υποχρεώσεις.
- Είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Το κόστος και ο τρόπος πιστοποίησης


Τους τρόπους με τους οποίους ένας παραγωγός μπορεί να πιστοποιήσει το προϊόν εξηγεί ο Γιώργος Νικολάου, γεωπόνος Msc της TUV Hellas, που προσφέρει από τον Νοέμβριο του 2010 υπηρεσίες στην πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων:

- Πώς κάποια επιχείρηση μπορεί να πιστοποιήσει το προϊόν της;

Η διαδικασία πιστοποίησης μιας επιχείρησης είναι καθορισμένη από τη σχετική νομοθεσία. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει μια αίτηση στον φορέα πιστοποίησης, με την οποία περιγράφει τη δραστηριότητά του και τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελείται η παραγωγική διαδικασία. Ακολουθεί αξιολόγηση της αίτησης και επιτόπια επιθεώρηση στους χώρους του παραγωγού. Εφόσον διαπιστωθεί τήρηση των απαιτήσεων και συμπληρωθεί το χρονικό διάστημα για τη μετατροπή των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή των παραγωγικών ζώων από συμβατικά σε βιολογικά εκδίδονται τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

- Πόσο μπορεί να κοστίσει στον παραγωγό η πιστοποίηση του προϊόντος;

Το κόστος πιστοποίησης εξαρτάται από τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Υπολογίζεται με βάση το είδος και την έκταση της καλλιέργειας ή το είδος και το πλήθος των εκτρεφόμενων ζώων. Για τις μονάδες μεταποίησης και εμπορίας κριτήριο αποτελεί το μέγεθος της επιχείρησης, τα είδη των παραγόμενων προϊόντων και οι θέσεις των εγκαταστάσεων. Η πιστοποίηση των βιολογικών είναι επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Το κόστος των υπηρεσιών τηρεί ισορροπία μεταξύ αξιοπιστίας και επιβάρυνσης στην τελική τιμή των προϊόντων, με σκοπό τη διεύρυνση του πελατολογίου των βιολογικών προϊόντων.

Τα μόρια για αγρότες


Τα μόρια που λαμβάνουν οι αγρότες για την ένταξη στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας έχουν ως εξής:

    •    50 μόρια θα λαμβάνουν οι επαγγελματίες αγρότες.
    •    30 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι γεωργοί με επιχειρηματικό σχέδιο (μέτρο 112 του ΠΑΑ 2007-2013).
    •    20 μόρια θα λαμβάνουν οι επαγγελματίες αγρότες με εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο του 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
    •    20 μόρια όταν η έκταση βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000 μεγαλύτερη του 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης.
    •    10 μόρια όταν η έκταση βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000 από 10 έως 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης.
    •    10 μόρια όταν ο ενδιαφερόμενος είναι μόνιμος κάτοικος του δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης.

Ποικιλίες με μέλλον


1 Τα φασόλια

Το κοινό φασόλι είναι ένα φυτό ετήσιο, που μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα είδη εδαφών ως βιολογική καλλιέργεια. Η μέση απόδοση των ξηρών φασολιών είναι 200-250 κιλά το στρέμμα, με μέση τιμή τα 2,5-3 ευρώ το κιλό. Η ακαθάριστη πρόσοδος είναι 500-750 ευρώ το στρέμμα και το καθαρό εισόδημα 250-350 ευρώ το στρέμμα.

2 Η φακή

Η φακή αναπτύσσεται σαν βιολογική καλλιέργεια σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή στράγγιση. Η μέση παραγωγή είναι 120 κιλά το στρέμμα, ενώ η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Αν θεωρήσουμε ότι το κόστος καλλιέργειας είναι περίπου 110 ευρώ το στρέμμα, τότε το καθαρό κέρδος είναι περίπου 250 ευρώ το στρέμμα.

3 Το ρεβίθι

Το ρεβίθι αναπτύσσεται σαν βιολογική καλλιέργεια σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, ακόμη και σε άγονα αμμώδη, αλλά και σε αλκαλικά ή αλατούχα εδάφη. Η μέση απόδοση του ρεβιθιού είναι 140-180 κιλά το στρέμμα, ενώ η τιμή πώλησης είναι 0,8-1,5 ευρώ το κιλό. Η ακαθάριστη πρόσοδος είναι 150-250 ευρώ το στρέμμα.

4 Τα μαυρομάτικα φασόλια


Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι φυτά ποώδη με πυκνό φύλλωμα και άνθιση κλιμακωτή, η οποία συνεχίζεται μέχρις ότου οι συνθήκες του φθινοπώρου δεν είναι ευνοϊκές. Τα σπέρματά τους έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα των φασολιών και χρώμα υπόλευκο με μια μαύρη περιοχή γύρω από το μάτι, απ' όπου παίρνουν το όνομα μαυρομάτικα.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ


    •    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τις επιδοτούμενες δράσεις της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στους διαδικτυακούς τόπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr 
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος
6944846475 - 26510 07653
info@symagro.com.

Πηγή Έθνος

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Στην έκθεση τροφίμων και ποτών OnlineExpo η εταιρία "ΜΙΝΕΡΒΑ"





Ποιοί είμαστε;

Με ημερομηνία ίδρυσης το 1904, η Μινέρβα αποτελεί την παλαιότερη εταιρεία παρασκευής βρώσιμων ελαίων και μαγειρικών λιπών στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ομίλου εταιρειών PZ Cussons. Η ανώτερη ποιότητα της εταιρείας μας είναι ευρέως αναγνωρισμένη στην απαιτητική ελληνική αγορά, όπου σήμερα κατέχουμε ηγετική θέση στην αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και του πυρηνελαίου. Τα προϊόντα που επιλέγουμε να παράγουμε είναι συνδεδεμένα με την ελληνική γεωργική παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις βάσει των διατροφικών αξιών της διάσημης μεσογειακής διατροφής.
Από το 1950, η Μινέρβα εξάγει τα προϊόντα της και στις 5 ηπείρους. Η διανομή των προϊόντων πραγματοποιείται μέσω ενός τεράστιου δικτύου διανομής, το οποίο δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή (σε όλον τον κόσμο) να γνωρίσει την πραγματική γεύση του ελαιολάδου και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα «καλάθι» ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων - βασικών συστατικών της μεσογειακής κουζίνας - με στόχο να καταστήσει την επωνυμία της, πρεσβευτή της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.
Ο συνδυασμός του κλίματος της Ελλάδας, της θάλασσας, του ήλιου, καθώς και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων Μινέρβα, εγγυάται την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής.
Η επιτυχημένη είσοδος σε διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες καθώς και η πρόσφατη επέκταση στην αγορά των βιολογικών προϊόντων, τοποθετούν τη Μινέρβα μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών τροφίμων.

Τα βραβεία μας

Διακρίσεις για τo "Χωριό" της Μινέρβα στον διαγωνισμό iTQi Awards 2011 !!!
Tα βραβεία διοργανώνονται από το International Taste & Quality Institute, μία ανεξάρτητη, διεθνή διοργάνωση που αναδεικνύει και προωθεί την κορυφαία γεύση τροφίμων και ποτών απ’ όλο τον κόσμο.
5 βραβεία στις κατηγορίες ελαιόλαδου, τυριού και βιολογικών, ανάμεσα σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συμμετοχών!!!

Την καλλιέργεια μήλου εξερευνούν στη Μεσσηνία



Υποδειγματικός στη λειτουργία του, από τους πιο σοβαρούς και πετυχημένους της χώρας, παράδειγμα προς μίμηση, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που παράγει τα γνωστά μήλα Ζαγορίν.

Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, στην αίθουσα Παναγιώτης Φωτέας, όπου παρουσιάστηκε η καλλιέργεια της μηλιάς από το συγκεκριμένο συνεταιρισμό, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί σε περιοχές του νομού (Πολιανή, Δήμος Είρας και Αλαγονία), όπου υπάρχει ευνοϊκό έδαφος κι επικρατούν κατάλληλες κλιματικές συνθήκες.

Ο Δημήτρης Σπανός, πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων και μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού της Ζαγοράς, ενημέρωσε:

«Ο συνεταιρισμός έχει 700 μέλη και πουλάει για λογαριασμό των παραγωγών. Υποχρέωση των παραγωγών είναι να παραδίδουν όλα (100%) τα προϊόντα τους στο συνεταιρισμό, για 10 χρόνια, με ποινική ρήτρα. Η μερίδα του κάθε συνεταίρου είναι 1.500 ευρώ. Εχει ψυγεία και διαλογητήρια ιδιόκτητα που μπορούν να καλύψουν 10 εκ. κιλά, ενώ η παραγωγή είναι 12 με 13 εκ. κιλά το χρόνο. Τα μήλα είναι ποικιλία στάρκιν ντελίσιους, ΠΟΠ με εμπορικό σήμα Ζαγορίν, προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εχει πρατήρια στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εχει κλείσει συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες, όπως Lidl, Σκλαβενίτης, Μασούτης και κάνει εξαγωγές σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Βαλκάνια με προϊόντα β’ διαλογής. Υπάρχει μέση τιμή πώλησης για κάθε παραγωγό, με προκαταβολές».

Παρατήρησε ότι «η καλλιέργεια είναι βιώσιμη για μια 4μελή οικογένεια με 40 - 50 τόνους. Με 20 - 25 στρέμματα ζει κάποιος από τα μήλα». Κι επεσήμανε πως υπάρχει αντικειμενική κατάταξη στις ποιότητες των μήλων, καθώς λειτουργεί ηλεκτρονικός διαλογέας.

Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Παναγιώτης Γουβιώτης είπε ότι η φυτοπροστασία, οι οδηγίες λίπανσης, η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι δουλειά της οργάνωσης. Ενημέρωσε πως υπάρχει πιστοποίηση κατά Agro και Global και ότι παράγει ακόμα κάστανα και ελιές.
Παρατήρησε ότι ο συνεταιρισμός «είναι εφοδιασμένος με 14 μετεωρολογικούς σταθμούς κι έχει πλήρες δίκτυο παγίδων για εντομολογικά προβλήματα».

Πληροφόρησε ότι υπάρχουν 3 ζώνες της καλλιέργειας από 400 έως 1.000 μέτρα και επεσήμανε πως «η διαχείριση φυτοφαρμάκων γίνεται από μας, από το συνεταιρισμό, όχι μόνος του ο καθένας. Αγοράζουν τα φάρμακα από το συνεταιρισμό και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αναλύσεις χώματος και φύλλου».

Καλλιεργητής μήλων από την Αλαγονία που παρέστη στη συνάντηση, είπε ότι «είμαστε άσχετοι από φυτοπροστασία. Δεν έχουμε γνώσεις και χάνουμε το προϊόν από τις ασθένειες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τον συμβούλευσε να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας όπως είχε κάνει και παλιότερα, καθώς «αυτή μπορεί να δώσει τη λύση». Ο κ. Αλευράς, αναφερόμενος στους λόγους της συνάντησης, εξήγησε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Μεσσηνία και παρατήρησε πως αναζητούνται και άλλες καλλιέργειες που θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη, πέρα από την ελιά, το ελαιόλαδο και τα κηπευτικά.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο τρύγου 2011


Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011

Η εσοδεία 2011 έχει πολλά ενδιαφέροντα νέα να μας διηγηθεί. 
Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη εφοδίασαν το έδαφος σε υδατικά αποθέματα ενώ το ήπιο χωρίς καύσωνες καλοκαίρι, διατήρησε τα φρουτώδη και δροσερά χαρακτηριστικά των ραγών.
Η χρονιά ξεκίνησε με σχετική οψιμότητα η οποία διατηρήθηκε έως τον τρυγητό με πλήρη ωρίμανση των φαινολικών συστατικών των ερυθρών ποικιλιών.
Η βροχερή όμως άνοιξη είχε ένα αποτέλεσμα που αιφνιδίασε τους αμπελουργούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Την εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο. Ο περονόσπορος, συνηθισμένη ασθένεια της αμπέλου στη λοιπή Ευρώπη, σπάνια εμφανίζεται στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δη σε νομούς όπως η Αττική (ξηροθερμικό κλίμα), η Βοιωτία και πόσο μάλλον η Κρήτη.
Εφέτος όμως η πρώτη φάση ανάπτυξης της ασθένειας έτυχε πολύ ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και δύσκολα αντιμετωπίζεται κυρίως από τους αμπελουργούς που με το μικρό κλήρο των 3 – 4 στρεμμάτων δεν παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις καιρικές συνθήκες.
Το αποτέλεσμα έφερε κυρίως μεγάλη ποσοτική μείωση στις περιοχές που αναφέραμε, που είναι όμως πολύ μεγάλες αμπελουργικές περιοχές με αποτέλεσμα η τιμή των λοιπών σταφυλιών και περιοχών να ανέβει κατακόρυφα, ιδίως των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για τα καθημερινά ελληνικά κρασιά (τα λευκά) τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να κρατηθούν στο ράφι στις περσινές τιμές τους.
Η μειωμένη παραγωγή (-30% της περσυνής συνολικά) οδήγησε σε αύξηση έως 80% στις τιμές του σταφυλιού )σε Αχαΐα , Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια).
Αναλυτικότερα από τις διάφορες αμπελουργικές ζώνες καταγράφονται τα ακόλουθα:

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου


Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου από 2.900.000τον. περίπου που ήταν το 2009/10 σε 3.150.000τον. το 2011/12 μια αύξηση της τάξεως σχεδόν του 7%, ενώ η αύξηση από το 2007/08 υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 16%. Παράλληλα αναμένεται σημαντική αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων τα οποία κατά την έναρξη της περιόδου 2009/10 ήταν περίπου 670.000τον. και αναμένεται την περίοδο 2011/12 να φθάσουν τους 840.000τον. περίπου παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 25%.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  (σε 1.000τον.)

2009/10
2010/11*
2011/12**
Αποθέματα έναρξης
669,5
740,0
767,5
Παραγωγή
2973,5
3011,0
3142,5
Εισαγωγές
652,0
705,0
710,0
Κατανάλωση
2902,0
3014,5
3070,0
Εξαγωγές
653,0
674,0
714,0
Αποθέματα λήξης
740,0
677,5
836,0
 
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται αναλυτικά η παραγωγή των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών παγκόσμια.

International Taste 27 βραβεία ανώτερης γεύσης σε ελληνικά προϊόντα


Ανάμεσα στα τρόφιμα είναι και κάποια πρωτοεμφανιζόμενα στην αγορά, όπως το ο κασέρι ΠΟΠ και η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της εταιρίας Βίγλα Ολύμπου

Τα ελληνικά προϊόντα αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά τη μοναδική ποιότητά τους. Το International Taste and Quality Institute απένειμε 27 βραβεία ανώτερης γεύσης “Superior Taste Award” σε ελληνικά προϊόντα.

Ανάμεσα στα τρόφιμα είναι και κάποια πρωτοεμφανιζόμενα στην αγορά, όπως το ο κασέρι ΠΟΠ και η γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της εταιρίας Βίγλα Ολύμπου.

Σεφ και γευσιγνώστες επιλεγμένοι από τις 13 πιο αναγνωρισμένες λέσχες μαγείρων της Ευρώπης, όπως τις Maitres Cuisiniers of France and Belgium, Academy of Culinary Arts, Hellenic Chefs Association (Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων), Academie Culinaire of France κ.α. αποφάσισαν για την γευστική ποιότητα των προϊόντων βασιζόμενοι αποκλειστικά στην γεύση τους αφού καθ'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι ίδιοι δεν είχαν οπτική επαφή με τα τρόφιμα.

Τα 27 ελληνικά προϊόντα που ανήκουν στα Καλύτερα Ποτά και Τρόφιμα του 2011 λοιπόν είναι:

* Anthomelo Sithon - Ανθόμελο ΣΙΘΩΝ 3 αστέρια
* Alexandros Gousiaris Tomata Straggisti 1 Greece
* Attiki Bee Culturing Co. - Alexandros Pittas S.A. Honey Attiki Greek Product 3 αστέρια
* Chios Mastiha Growers Association Elma Classic Gum 1 αστέρι
* Coca-Cola Hellenic Amita Orange Extra Vitamine C 2 αστέρια
* Coca-Cola Hellenic Amita Orange Low acid 2 αστέρια
* Elais-Unilever Hellas S.A. Altis paradosiako 2 αστέρια
* Elais-Unilever Hellas S.A. Altis apalo 2 αστέρια
* Elais-Unilever Hellas S.A. Altis traditional 1 αστέρι
* EPIRUS S.A. Epiros Feta Cheese 2 αστέρια
* EPIRUS S.A. Epiros Light Cheese 1 αστέρι
* Hatziyiannakis S.A. Κουφέτα Bijoux Supreme (70%) 2 αστέρια
* Hellenic Fine Oils S.A. Sparta 1 αστέρια
* MINERVA SA Minerva - Organic PDO Feta 3 αστέρια
* MINERVA SA Horio - PDO Feta 2 αστέρια
* MINERVA SA Minerva - Organic Goat Cheese 2 αστέρια
* MINERVA SA Horio - Product of Organic Farming 2 αστέρια
* MINERVA SA Λάδι Horio - Koroneiki Variety 1 αστέρι
* Mythos Brewery S.A. Μπύρα MYTHOS 2 αστέρια
* OLYMPIA-XENIA AGROINDUSTRIAL SA XENIA Olives Kalamon and XENIA Olives Kalamatas Sliced 1 αστέρι
* OLYMPIA-XENIA AGROINDUSTRIAL SA ΧΕΝΙΑ Green olives with pepper 2 αστέρια
* OLYMPIA-XENIA AGROINDUSTRIAL SA XENIA Caper 2 αστέρια
* Pernod Ricard Hellas Ξύδι ΤΟΠ 1 αστέρι
* Tyras S.A. Authentic Greek Strained Yoghurt OLYMPUS 10% FAT 3 αστέρια
* Tyras S.A. Feta OLYMPUS PDO 2 αστέρια
* VIGLA Olympus S.A. Graviera Naxou - ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ Π.Ο.Π. 2 αστέρια
* VIGLA Olympus S.A. Kaseri A.O.C. - ΚΑΣΕΡΙ Π.Ο.Π. 2 αστέρια.
* 3 αστέρια = Εξαιρετικά προϊόντα με 90% και παραπάνω συνολικών βαθμών.
* 2 αστέρια = Αξιόλογα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 80% και 90%.
* 1 αστέρι = Καλής Γεύσης προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 70% και 80%.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ελιές Χαλκιδικής: Μειωμένη παραγωγή αλλά και ελπίδες για καλύτερο μέλλον με την αναγνώρισή της σαν ΠΟΠ


Μεγάλη μείωση παρουσίασε φέτος η παραγωγή της πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, που σύμφωνα με τους παραγωγούς έφτασε έως και το 70% έναντι της περσινής. Αν και οι παραγωγοί ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ να αποζημιωθούν για τη μειωμένη παραγωγή, ο Οργανισμός δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους ούτε τους ένταξε σε κάποιο πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Όσον αφορά τις τιμές που εξασφάλισαν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, ξεκίνησαν από τα 80 λεπτά το κιλό και κατέληξαν στο 1 ευρώ το κιλό για τις ελιές της καλής ποιότητας. Πάντως θετικές εξελίξεις αναμένεται να έχουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα για το θέμα της ένταξης της ελιάς Χαλκιδικής στον κατάλογο των ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ο σχετικός φάκελος με το ελληνικό αίτημα βρίσκεται στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και καθώς έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις των βελγικών και καναδικών συμφερόντων, αρμόδιοι παράγοντες της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής υποστηρίζουν ότι η πράσινη ελιά σε λίγο καιρό θα ανταγωνίζεται τα έσοδα από τον τουρισμού. Κοινή πεποίθηση των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής είναι ότι με την σφραγίδα ΠΟΠ και την απαραίτητη οργάνωση, η ελιά της περιοχής θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει στην παγκόσμια αγορά, μιας και το 95% του προϊόντος πηγαίνει προς εξαγωγή. Έχει ήδη «κατακτήσει» τις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν, της Αυστραλίας και πρόσφατα «εισέβαλε» στην αγορά της Κίνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η καλλιέργεια καλύπτει 330.000 στρέμματα.

«Σε μια καλή χρονιά η συνολική παραγωγή της ελιάς στη Χαλκιδική ανέρχεται σε περίπου 80 - 100 χιλιάδες τόνους, ενώ υπάρχουν συνεχείς νέες φυτεύσεις. Όμως φέτος είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ολύνθου, Ντίνος Παπαθανασίου και προσθέτει ότι «αυτή η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην παγωνιά του Μαρτίου. Ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση αλλά ο Οργανισμός την απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην ύπαρξη κυκλοκόνιου που δεν αποζημιώνεται. Όμως ούτε σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ μας ένταξε. Αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν οι παραγωγοί για αυτή την ζημιά». Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι «εμείς ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μην πουλάνε κάτω του κόστους, που η πρώην νομαρχία Χαλκιδικής είχε εκτιμήσει ότι ανέρχεται στο 1,13 ευρώ το κιλό. Τελικά η τιμή παραγωγού που έδωσαν οι έμποροι ξεκίνησε στα 80 λεπτά το κιλό και κατέληξε στο 1 ευρώ το κιλό. Τυχεροί ήταν οι παραγωγοί που κράτησαν τις ελιές τους, γιατί μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή ανέβηκε αισθητά. Για την αναγνώριση των πράσινων ελιών Χαλκιδικής σαν ΠΟΠ εκτιμώ ότι είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρχει παράλληλα και οργάνωση των παραγωγών». 



Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών, Γιώργος Γκολόης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε μια μείωση της τάξης του 70% σε σχέση με πέρσι. Όμως παρά αυτή την μείωση οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η τιμή έναρξης για της καλής ποιότητας ελιές κατέληξε στο 1 ευρώ το κιλό, που αυτό ερμηνεύεται ότι ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού κυμάνθηκε στα 75 – 80 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές αν τις συγκρίνουμε με το 1,13 που είναι το κόστος καλλιέργειας, τότε καταλαβαίνετε ποιες είναι οι απώλειες εισοδήματος για τον παραγωγό. Να συμπληρώσουμε ακόμη ότι πολλοί παραγωγοί λόγω της έλλειψης ρευστότητας παραμένουν απλήρωτοι από τις προηγούμενες χρονιές». 



Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, Χριστόφορος Στεφανίδης, επεσήμανε ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών του 2010, η φετινή παραγωγή στην περιοχή του υπολογίζεται στους 5.000 τόνους, έναντι 17.000 τόνων πέρυσι. Στην περιοχή Ορμύλιας στη Χαλκιδική οι παραγωγοί ελιάς ανέρχονται σε 1.000 οικογένειες και η καλλιεργούμενη έκταση διαμορφώνεται στα 32.000 στρέμματα. Καταγγέλλοντας δε την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο της ελιάς στην περιοχή, ο κ. Στεφανίδης ζήτησε την ενίσχυση του θεσμού των ενώσεων και την απεμπλοκή του προϊόντος από τους μεσάζοντες.

Πηγή: Agrotypos.gr

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η εταιρία "ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ ΕΔΕΣΜΑΤΑ" στην έκθεση τροφίμων και ποτών OnlineExpo


Προφίλ της εταιρίας "ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ ΕΔΕΣΜΑΤΑ"

Η εταιρεία ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΒΕΕ, με διακριτικό τίτλο ‘ΑΛΦΑ ΓΕΥΣΗ’, ιδρύθηκε το 1998, με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή παραδοσιακών σαλατών. Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή υγιεινών και νόστιμων σαλατών με προτεραιότητα πάντα στην ποιότητα.
Η εταιρεία παράγει και διαθέτει πολλά είδη σαλατών όπως: Τυροκαυτερή, Τυροσαλάτα, Τζατζίκι, Κοπανισμένη, Χτυπητή, Τυροκαυτερή με Ελιά, Ρώσικη, Μαγιονέζα, Ουγγαρέζα, Κηπουρού, Αγιορείτικη, Μελιτζανοσαλάτα, Βουδαπέστη, Ταραμοσαλάτα, Πάπρικα, Καβουροσαλάτα, Γιαουρτοτύρι με Φέτα, Γιαουρτοτύρι με Φέτα και Πράσινη Ελιά, Γιαουρτοτύρι με Φέτα και Λιαστή Ντομάτα, Τονοσαλάτα, Πατατοσαλάτα και Σκορδαλιά.

Έχει αναπτύξει σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τα πρότυπα: ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2000 και ELOT EN ISO: 22000:2005, BRC και IFS έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια των προϊόντων.

Τα προϊόντα διατίθενται σε συσκευασίες των 3Kg, 2Kg, 1Kg, 450g και 250g, όπως επίσης και σε οποιαδήποτε συσκευασία, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών.


Δείτε το online περίπτερο της εταιρίας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τσίπουρο και κρασί δίνουν «ανάσα» στην οικονομία μας!


Βασική προϋπόθεση να μην νοθεύονται…

Ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της Ηπειρωτικής οικονομίας, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, είναι η αξιοποίηση τσίπουρου και κρασιού.
Δηλαδή, δυο προϊόντων σήμα- «κατατεθέν» για την Ήπειρο, τα οποία με τις κατάλληλες διαδικασίες μπορούν να δώσουν οικονομική ώθηση σε αδύναμες τοπικές κοινωνίες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν στην περιοχή μας διεθνή αναγνώριση.
Αυτό και άλλα πολλά τονίστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας- Πραμάντων με θέμα «Παράγω το δικό μου τσίπουρο και κρασί». Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν από τον ομιλητή- οινολόγο Ανδρέα Γκαβάγια, σύγχρονοι τρόποι παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων, με σκοπό την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ…
Το τσίπουρο και το κρασί είναι δυο προϊόντα που μπορεί ο καθένας να παράγει, ακόμη και αν έχει μικρή έκταση αμπελιών. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι οι παραγωγοί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την καλύτερη προώθηση των δυο αυτών παραδοσιακών προϊόντων.
«Μόνο αν δουλέψουν όλοι μαζί θα υπάρξει αποτέλεσμα. Στο σημείο που έχουμε φθάσει, χρειάζεται ομαδική δουλειά, για να βγούμε από το τέλμα» σημειώνουν Ηπειρώτες παραγωγοί τσίπουρου.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ…ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ
Βέβαια, μοναδική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί σωστά η οινοποιία στην Ήπειρο είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί να μην κάνουν… αλχημείες, για να βγάλουν μεγαλύτερες ποσότητες και να κερδίσουν πιο πολλά χρήματα.
Επιτήδειοι συχνά ρίχνουν στο τσίπουρο διάφορα όπως ζάχαρη, κούμαρα κ.α., με αποτέλεσμα να αλλοιώνουν την ποιότητα του προϊόντος. «Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι μόνο αν δουλέψουμε σωστά θα έχουμε ανταπόκριση και το Ηπειρωτικό τσίπουρο και κρασί θα βρουν επιτέλους την διεθνή αναγνώριση που αξίζουν» λένε οινοποιοί της περιοχής μας.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι στην Ήπειρο τα «καζάνια» του τσίπουρου έχουν ξεκινήσει για φέτος και ήδη σε πολλά χωριά γίνονται οι παραδοσιακές «συνάξεις» μεταξύ φίλων…
Πηγή: Πρωινός Λόγος


Εντυπωσιάστηκαν οι Κινέζοι δημοσιογράφοι από το ελαιόλαδο της ΕΑΣ Λακωνίας


Οι Κινέζοι Δημοσιογράφοι που ήρθαν στη Λακωνία την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, εκτός από την επίσκεψή τους στο Διοικητήριο και τις επαφές τους με την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συσκευασίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής της ΕΑΣ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σπάρτης Νίκος Μηλιάκος.



Όπως μας είπε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνης Κουντούρης, οι Κινέζοι Δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την διατροφή και την βαθμολόγηση των αγροτικών προϊόντων, προσκληθήκαν από το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ ήρθαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λακωνία και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ.

Δείτε το σχετικό video


Ο λόγος που έγινε αυτό είναι, για να δουν οι Κινέζοι τα Ελληνικά προϊόντα και κυρίως το ελαιόλαδο, να το αξιολογήσουν με βάση την ποιότητά του και όταν θα γυρίσουν στην Κίνα, να γίνουν πρέσβεις της ποιότητας και αγνότητας των Ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Μηλιάκος τόνισε πως βλέπει ότι τόσα χρόνια προσπαθειών της Ένωσης, επιτέλους πιάνουν τόπο. Ήδη, μας επισήμανε, πως τα Λακωνικά προϊόντα μας βρίσκονται στη Κίνα και ο ρόλος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για το Λακωνικό λάδι σε αυτή την τεράστια αγορά.



Από τις εκφράσεις που είδαμε στους Κινέζους συναδέλφους, εντυπωσιάστηκαν με τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, καθώς και την σοβαρότητα της γραμμής τυποποίησης του ελαιολάδου στο εργοστάσιο.
Στο τέλος μάλιστα, χωρίς δεύτερη σκέψη, αρκετοί από αυτούς έβγαλαν τα πορτοφόλια και αγόρασαν συσκευασμένους ντενεκέδες με ελαιόλαδο για να το πάνε στην πατρίδα τους.



Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Κουντούρη για το μέλλον της γεωργίας και επιδοτήσεων στην Ελλάδα
Όταν υπάρχει κρίση παίρνει αξία η γεωργία, μας τόνισε ο κ. Κουντούρης. "Μπορούμε ακόμα να κτυπήσουμε το κόστος" είπε, θυμίζοντας μας πως η τιμή του ελαιολάδου στις δημοπρασίες φέτος ξεκίνησε στο 2,43 ευρώ, που γι αυτόν, είναι θετικό μιας και πέρυσι η αγορά έκλεισε στο 2.20 ευρώ.
Με την κρίση αυτό που συμβαίνει τώρα, μας λέει ο κ. Κουντούρης, έπεσαν οι εισαγωγές και αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές. Και μάλιστα οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται περισσότερο σε δυνατές αγορές, όπως η Αμερική, Καναδάς, η Αυστραλία κλπ.



Στο θέμα των επιδοτήσεων ο κ. Κουντούρης μας είπε πως δεν πρόκειται να κοπούν, αλλά θα μειωθούν και θα αλλάξει και η μορφή που δίδονται. Για μετά το 2013 δεν μας έκρυψε πως το Υπουργείο φοβόταν πως η Ελλάδα θα υποστεί ζημιά από το θέμα των επιδοτήσεων, αλλά τελικά φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν ζημιές, αλλά θα περάσουμε σε μια άλλη μορφή γεωργικών ενισχύσεων γενικότερα.

Μας μίλησε επίσης για την αντίστοιχη αγορά της Ιταλίας και πώς χειρίζονται το θέμα του ελαιολάδου εκεί.


Τέλος, ο κ. Κουντούρης δε δίστασε να πει την άποψή του γύρω από το θέμα της κρίσης που ήταν: "μεγαλύτερη κρίση, μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουμε είδη υποστεί δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλο κατώφλι για να κατεβούμε. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θ' ανέβουμε και δεν έχουμε άλλα περιθώρια".
Πηγή: apela.gr

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ελλάδα ίσον feta, giros και tzatziki για τους Αμερικανούς


Δεν αναγνωρίζουν ελληνικά brands oι Αμερικανοί καταναλωτές, ωστόσο έχουν θετική γνώμη για τη φέτα, το ελαιόλαδο και την ελιά Καλαμών.
Made in Greece για  συγκεκριμένα επώνυμα προιόντα δεν υπάρχει για τους Αμερικανούς καταναλωτές, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε  η αμερικανική εταιρία Κairos Consumers για λογαριασμό του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, με στόχο να εξακριβώσει το βαθμό διείσδυσης στην αμερικανική αγορά- στόχο 4 παραδοσιακών προϊόντων όπως η φέτα, το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Ωστόσο, στο ερώτημα όταν σκέφτονται κάποιο προϊόν Made In Greece το 60% των Αμερικανών απάντησε τη φέτα, το 52% το ελαιόλαδο, το 39% τις ελιές, το 23% το κρασί και το 18% το γιαούρτι.



Οι Αμερικανοί, όμως, απαντώντας αυθόρμητα ως ελληνικά προϊόντα αναγνωρίζουν «τον γύρο, το ούζο, το χταπόδι, τις ελιές, τη φέτα, τα αμπελόφυλλα, το ελαιόλαδο, το τζατζίκι, αλλά και το orzo (κριθαράκι), τον μπακλαβά, την πίτα, το κασέρι και το χούμους», τα οποία δεν τα συνδέουν με κάποιο συγκεκριμένο brand. Σε ότι αφορά το branding  των ελληνικών τροφίμων είναι αρνητικά τα δεδομένα στην αμερικανική αγορά. Διασώζονται, αποτελώντας την εξαίρεση στον κανόνα  μόνο το γιαούρτι Φάγε και η μπύρα Μύθος με χαμηλή όμως αναγνωρισιμότητα, μόνο 11% και 3% αντίστοιχα.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε στη Voria.gr, με αφορμή την έρευνα, ότι απαιτείται στοχευμένη δράση για την εδραίωση της παρουσίας ελληνικών προιόντων στις διεθνείς αγορές. Επισήμανε την ανάγκη θέσπισης νέων εργαλείων στήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, τα οποία να συνδυαστούν με τα παλαιά συστήματα προβολής και προώθησης που είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις και αποστολές. 


To 25% των καταναλωτών δεν έχει αγοράσει κάποιο προϊόν

Οι Αμερικανοί καταναλωτές αδυνατούν να συνδέσουν την Ελλάδα με συγκεκριμένα προϊόντα και δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προέλευσή τους, ωστόσο συνδέουν την Ιταλία με τα ζυμαρικά και το ελαιόλαδο, τη Γαλλία με τα τυριά και τα κρασιά, την Ισπανία με τα αλλαντικά-κρεατικά και το ελαιόλαδο. Μόλις 1 στους 100 συνέδεσε την Ελλάδα με ένα συγκεκριμένο προϊόν, το ελαιόλαδο, απαντώντας αυθόρμητα.



Το 26% των καταναλωτών δήλωσε ότι «δεν έχω αγοράσει κάποιο προϊόν που ξέρω ότι είναι ελληνικό». Συγκεκριμένα μάρκες προιόντων δεν είναι συνήθως αναγνωρίσιμες, με εξαίρεση τη φέτα, που έχει ισχυρή συσχέτιση με την Ελλάδα, αν και οι καταναλωτές δείχνουν να γνωρίζουν τη φέτα Athemos, χούμους Athemos, Oikos, Chobani, που είναι αμερικανικές εταιρίες και διαθέτουν προϊόντα που τα σχετίζουν με την Ελλάδα. 

Σε περίπτωση που έβρισκαν ελληνικά προϊόντα στα ράφια λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, οι καταναλωτές σε ποσοστό 45% δήλωσαν ότι πολύ πιθανόν θα αγόραζαν ελληνικό ελαιόλαδο, με τις ελιές και τη φέτα να ακολουθούν με ποσοστό 40% και 38% αντίστοιχα. Ελληνικό κρασί θα αγόραζε μόλις το 14% των καταναλωτών, ενώ το 27% των ερωτηθέντων εμφανίζονται από διστακτικοί ως αρνητικοί να αγοράσουν κάποιο ελληνικό προϊόν.


Δείτε το πλήρες άρθρο στην διαδικτυακή έκθεση τροφίμων και ποτών OnlineExpo.gr

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η "Μακεδονική Γή" στην έκθεση τροφίμων και ποτών Onlineexpo.gr


Προφίλ της εταιρίας

Από το 1963 η εταιρία "Μακεδονική Γη" μεταποιεί λαχανικά σε άλμη (τουρσιά), βασισμένα σε παραδοσιακές Μακεδονικές συνταγές.
Η πείρα της πρώτης γενιάς σε συνδυασμό με τις γνώσεις και τον δυναμισμό της δεύτερης έχει σαν αποτέλεσμα την άριστη γεύση και ποιότητα των προϊόντων της.
Το 1998, η "Μακεδονική Γη" ολοκλήρωσε τη νέα μονάδα της στο 20ο χλμ. Ε.Ο. Καβάλας - Ξάνθης στη ΒΙ.ΠΕ. Καβάλας. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις έκτασης 5.500m² (που περιλαμβάνουν ψυκτικούς θαλάμους, χώρους παραγωγής με σύγχρονα μηχανήματα, αποθήκες & γραφεία) τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ξηροί καρποί - Oι καρποί της ζωής μας


Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω - 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Ποντάρουμε» στα ελληνικά προϊόντα


Είναι νοστιμότερες, ανθεκτικότερες, ελληνικές. Εντεκα παραδοσιακές ποικιλίες που αντέχουν στο χρόνο και στα υβρίδια, και τις οποίες η πολιτεία οφείλει να στηρίξει. 

Παρά τη φήμη που θέλει τα ελληνικά κηπευτικά να έχουν εξαιρετική γεύση και άρωμα και καμία σχέση με αυτά της βόρειας Ευρώπης, η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια τα λαχανικά που τρώμε -ειδικά στην Αθήνα- έχουν προέλθει σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενους σπόρους-υβρίδια. Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από γεωπόνους, ώστε να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών, με σκοπό να δημιουργηθεί μια τρίτη με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πολλές φορές οι εταιρείες που τα παράγουν «μιμούνται» τα χαρακτηριστικά ελληνικών ποικιλιών, προσπαθώντας να επωφεληθούν από το εκτόπισμα που αυτές έχουν στην ελληνική αγορά.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Στην διαδικτυακή έκθεση τροφίμων και ποτών OnlineExpo.gr η εταιρία "Λούξ Μαρλαφέκας"


Η Λουξ Μαρλαφέκας έχει διαδρομή 60 ετών στην αγορά των αναψυκτικών και κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σε αυτή την πορεία είναι ο απόλυτος σεβασμός στον καταναλωτή, κυρίως μέσω της επιλογής με αυστηρό και επιλεκτικό τρόπο των καλύτερων και ποιοτικότερων υλικών, προκειμένου να δημιουργούνται μοναδικές γεύσεις, προσαρμοσμένες πάντοτε στις ανάγκες της κάθε εποχής.

Όλα ξεκίνησαν το 1950, όταν ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας, ιδρυτής της επιχείρησης, δημιούργησε μία μικρή βιοτεχνία σε έναν σχετικά περιορισμένο χώρο στην οδό Παντοκράτορος, στην Παλαιά Πόλη της Πάτρας.

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα τότε, λειτουργούσαν άλλες 11 αναλόγου μεγέθους επιχειρήσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να ξεχωρίσει κάποιος, ήταν να επιλέξει τα καλύτερα υλικά και με το δικό του μεράκι να δημιουργήσει μοναδικές συνταγές, με την ελπίδα να τα προτιμήσει ο Πατρινός καταναλωτής. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω λειτούργησε στην πράξη και έτσι οι πορτοκαλάδες, οι λεμονάδες και οι γκαζόζες Λουξ, έγιναν τα αγαπημένα αναψυκτικά των Πατρινών.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ελαιόλαδο: Προώθηση ποιότητας μέσω συγκέντρωσης και τυποποίησης



Το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας καθώς καλύπτει το 11% της συνολικής αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα σε όρους αξίας (έναντι 2% στην Ευρώπη). Ειδικότερα η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου (μετά την Ισπανία και την Ιταλία), με παραγωγή της τάξης των 370 χιλιάδων τόνων το 2009, η οποία αντιστοιχεί σε αξία της τάξης των 800€ εκατ., συνεισφέροντας έτσι το 0,3% του ΑΕΠ (έναντι 0,2% του ΑΕΠ για τον ισπανικό κλάδο και 0,1% για τον ιταλικό).

Επιπλέον η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί έναν κλάδο με σημαντική δυναμική διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 50% την τελευταία εικοσαετία απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό (της τάξης των 3/4) από την μεγαλύτερη διείσδυσή του σε μη παραδοσιακές αγορές, οι οποίες σημειώνουν ακόμα χαμηλά επίπεδα κατά κεφαλήν κατανάλωσης ελαιολάδου συγκριτικά με τις βασικές χώρες ελαιοπαραγωγούς. Η άνω τάση οφείλεται κυρίως στην διάχυση της πληροφόρησης για την διατροφική αξία του ελαιολάδου. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης ελαιολάδου ακόμα συγκεντρώνεται στην Ευρώπη (76% και 70% αντίστοιχα). Τρείς ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα( συγκεντρώνουν τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής και απορροφούν άνω του 1/2 της κατανάλωσης.

Το άρθρο είναι Από τις Κλαδικές Μελέτες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος 2011

Δείτε το πλήρες άρθρο σε μορφή pdf (μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας στην ηλεκτρονική έκθεση τροφίμων και ποτών Onlineexpo.gr)

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η αγορά μελιού της Γερμανίας



Ι. Βασικά μεγέθη της αγοράς
Καταναλωτικές συνήθειες

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση μελιού στη Γερμανία είναι η υψηλότερη παγκοσμίως, και κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,2 κιλών ετησίως. Ωστόσο, κατά τα έτη 2008 και 2009 παρατηρήθηκε καθοδική τάση, η οποία αποδίδεται στην άνοδο των τιμών, και υπολογίζεται ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει περιοριστεί στο 1 κιλό ετησίως.
Η πτωτική αυτή τάση καταγράφεται και στην έρευνα αγοράς της Axel Springer Marktforschung, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε δείγμα 31.000 ατόμων περίπου. Βάσει της έρευνας προκύπτει ότι, το 2010 το ποσοστό των Γερμανών για το οποίο η κατανάλωση μελιού είναι καθημερινή συνήθεια περιορίστηκε από το 12,4% στο 11,8%, ενώ το ποσοστό εκείνων που κατανώλουν μέλι μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα περιορίστηκε από το 49,4% στο 45,6%.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Καλλιέργειες με μέλλον, βασιλικός και γλυκάνισο


Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζουν οι εναλλακτικές καλλιέργειες βασιλικού και γλυκάνισου που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, στοιχείο που κάνει ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι ότι οι αποδόσεις σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζουν οι εναλλακτικές καλλιέργειες βασιλικού και γλυκάνισου που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, στοιχείο που κάνει ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι ότι οι αποδόσεις σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η αγορά γιαουρτιού στην Γερμανία


Ι. Βασικά μεγέθη της αγοράς

Κατά την εικοσαετία 1991/2010 η γερμανική αγορά γιαουρτιού σημείωσε γενικά, παρά τις διακυμάνσεις, αυξητική τάση σε όλα τα βασικά μεγέθη της – παραγωγή, εισαγωγές, εξαγωγές, κατανάλωση, κατά κεφαλήν κατανάλωση.
Η κατανάλωση γιαουρτιού έφθασε το 2010 τους 1.460 χιλ. τόννους, αυξανόμενη κατά 2,3% έναντι του 2009. Συνολικά στην εικοσαετία 1991/2010 η κατανάλωση γιαουρτιού αυξήθηκε κατά 60%.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση γιαουρτιού έφθασε το 2010 τα 17,8 κιλά ετησίως, έναντι 17,4 κιλών κατ’έτος το 2009, 14,9 κιλών το 2001 και μόλις 11,5 κιλών το 1991.

Η αύξηση της κατανάλωσης κατά το διάστημα 1991/2010 οφείλεται επομένως κατά κύριο λόγο στην αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης γιαουρτιού και όχι σε αύξηση του πλήθους των καταναλωτών. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας έχει αρχίσει να μειώνεται από το 2004 και μετά, η κατανάλωση διατηρεί την αυξητική της πορεία.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η εταιρία Τρικαλινός Ε.Ε. (παραδοσιακό αυγοτάραχο) στην έκθεση τροφίμων και ποτών OnlineExpo.gr


Προφίλ της εταιρίας"Τρικαλινός Ε.Ε" παραδοσιακό αυγοτάραχο

Γεύση και Ιστορία
Από το 1856 η κληρονομιά επεξεργασίας των αυγών του θηλυκού Κέφαλου, με τη βοήθεια της θαλασσινής αύρας, του μεσογειακού ήλιου και της εμβάπτισης τους σε φυσικό κερί μέλισσας, περνά για τέσσερις γενιές από παππού σε υιό, στην οικογένεια Τρικαλινός. Σήμερα, τα συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρίας, εξασφαλίζουν ότι το Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Τρικαλινός παράγεται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Γεύση και Υγεία
Πρόσφατη έρευνα με θέμα: Chemical Composition of Greek Avgotaraho, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο Αμερικάνικο Επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, απέδειξε ότι το Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Τρικαλινός είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, σελήνιο, σίδηρο καθώς και ω3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση 100 γρ. Αυγοτάραχου παρέχει στον οργανισμό 4,93 γρ. ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ


Α. Εξωτερικό εμπόριο της Σουηδίας

Η οικονομία της Σουηδίας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, βασιζόμενη σε επεκτατική πολιτική και στην αύξηση της ζήτησης για τις εξαγωγές της. Η αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων αναμένεται να δώσουν την κύρια ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος αρνητικών επιδράσεων στη σουηδική οικονομία από τα προβλήματα των κρατικών ελλειμμάτων σε άλλες χώρες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 5,7% το 2010, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,4% το 2011 και 2,9% το 2012.

Κύριοι λόγοι της παρατηρούμενης ανάκαμψης είναι η ακολουθούμενη επεκτατική πολιτική και η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για τα σουηδικά εξαγόμενα προϊόντα. Οι ενθαρρυντικές αυτές εξελίξεις έχουν προκαλέσει αύξηση των δεικτών εμπιστοσύνης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα μείωση της προληπτικής αποταμίευσης και αύξηση της πραγματικής καταναλωτικής δαπάνης.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η εταιρία "ΑΛΗΘΙΝΟ" στην έκθεση τροφίμων OnlineExpo


Λίγα λόγια για την εταιρία "ΑΛΗΘΙΝΟ"

Η εταιρία Αληθινό σας προσφέρει  κορυφαίας ποιότητας βιολογικά και φυσικά προϊόντα  από την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό και ειλικρίνεια για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τον τοπικό παραγωγό έως τον  τελικό καταναλωτή.

Η ομάδα του Αληθινού αποτελείται από επιστήμονες- επαγγελματίες με πολύ καλή γνώση για τα βιολογικά και τα φυσικά προϊόντα καθώς και τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας κατά την παραγωγή των τροφίμων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς η ομάδα μας επιλέγει τα καλύτερα βιολογικά και φυσικά προϊόντα και πραγματοποιεί ελέγχους ποιότητας καθ΄ όλη την διαδικασία παραγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας τους με μοναδικό σκοπό να σας προσφέρει βιολογικά και φυσικά προϊόντα άριστης ποιότητας από την Ελλάδα, πιστοποιημένα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προσπαθούμε το καλύτερο για μια διατροφή με επιλεγμένα προϊόντα από την Ελληνική Γή, που  το Αληθινό ξέρει και μπορεί να σας τα προσφέρει.

Δείτο το  online περίπτερο της εταιρίας στην έκθεση τροφίμων και ποτών της OnlineExpo

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η εταιρία "ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ Α. ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ" στην έκθεση τροφίμων και ποτών της OnlineExpo


Μπορείτε να δείτε το online περίπτερο της εταιρίας


Σύντομο προφίλ της εταιρίας

Η ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μελιού στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1928 από τους Αλέξανδρο και Παναγιώτη Πίττα με στόχο να κάνει προσιτό το εκλεκτό Ελληνικό μέλι σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Είναι η πρώτη εταιρεία που προσέφερε επώνυμα το ελληνικό μέλι σε μικρές συσκευασίες με την μάρκα ΑΤΤΙΚΗ. Σήμερα το μέλι της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ είναι συνώνυμο της ποιότητας, της ασφάλειας, της Ελληνικότητας και της ανώτερης γεύσης και έχει κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών και ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά.

Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΗ επιλέγει εκλεκτές ποικιλίες ελληνικού μελιού από 2.000 μελισσοκόμους και το προσφέρει επώνυμα στις μάρκες: ΑΤΤΙΚΗ, ΦΙΝΟ και ΝΕΚΤΑΡ. Διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ευρώπη για τον έλεγχο και την διασφάλιση της ποιότητας του μελιού της και διατηρεί τμήμα Ανάπτυξης Μελισσοκομίας, που προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση στους συνεργάτες μελισσοκόμους, εξελίσσεται συνεχώς στηριζόμενη στις αξίες των ιδρυτών της για ποιοτικά προϊόντα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Επιπλέον συνδυάζει το μέλι με άλλα ελληνικά προϊόντα και προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα όπως ο Χαλβάς, (κλασσικός και μόνο με μέλι), το Ταχίνι (κλασσικό και με μέλι), Υποβρύχια , Λουκούμια αλλά και προϊόντα της μέλισσας , φρέσκια Γύρη και φρέσκο Βασιλικό πολτό.

Ειδικότερα στο μέλι η ΑΤΤΙΚΗ προσφέρει μια πλήρη γκάμα ποικιλιών της Ελληνικής φύσης ώστε να καλύπτει κάθε καταναλωτική προτίμηση, φέρνοντας κοντά στον καταναλωτή όλο τον πλούτο και τις γεύσεις της Ελληνικής φύσης. Συγκεκριμένα:

    •    Mέλι ΑΤΤΙΚΗ, εκλεκτό Ελληνικό μέλι ανώτερης γεύσης από θυμάρι αγριολούλουδα και βότανα της Ελληνικής φύσης
    •    Μέλι ΦΙΝΟ, εκλεκτό Ελληνικό μέλι δάσους
    •    ΑΤΤΙΚΗ Ελληνικό Μέλι Ελάτης
    •    ΑΤΤΙΚΗ - Ελληνικό Νησιωτικό θυμαρίσιο μέλι
    •    Μέλι ΝΕΚΤΑΡ - Ελληνικό μέλι Πεύκο, Ανθέων και Ανθέων Κωνοφόρων


Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Έκθεση ελαιολάδου και ελιάς της OnlineExpo η εταιρία "Υληέσσα"


Ένα πάθος … Το ελαιόλαδο!

Η Υλήεσσα ιδρύθηκε από μία οικογένεια με πάθος για την υγιεινή διατροφή επενδύοντας στην αξία της παράδοσης του νησιού της Ζακύνθου και στο αγαθό που τόσο πλούσια παρέχει: Το ελαιόλαδο.
Η λέξη Υλήεσσα χρησιμοποιήθηκε από τον Όμηρο στο έπος του "Οδύσσεια". Ο Όμηρος με τη λέξη αυτή περιγράφει μια περιοχή που είναι δασώδης και πυκνόφυτη. Αυτή ακριβώς η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα στη Ζάκυνθο, το πιο πράσινο και εύφορο νησί του Ιονίου πελάγους.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Βίγλα Ολύμπου στην Έκθεση τυριών φέτας και γαλακτοκομικών της OnlineExpo


Η ΒΙΓΛΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Α.Ε.Β.Ε. είναι εγκατεστημένη στην Ελασσόνα, περιοχή γνωστή για την μακρόχρονη τυροκομική της παράδοση, πασίγνωστη για την εξαιρετική ποιότητα των τυριών της. Ιδρύθηκε το 1990 και από το 1997 είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου VIVARTIA-ΔΕΛΤΑ.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τελευταίες εξελίξεις στην γερμανική αγορά βιολογικών προϊόντων, 19/09/2011


Βασιζόμενοι σε πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες κρατικών φορέων σχετικά με την εικόνα που παρουσίασε η αγορά βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία κατά το έτος 2009,  παραθέτουμε τα κάτωθι σημαντικότερα στοιχεία:

•    Η γερμανική Υπηρεσία Πληροφόρησης για την αγορά αγροτικών προϊόντων ΑΜΙ (Agrar Informations-Gesellschaft) ανακοίνωσε ότι η αγορά βιολογικών προϊόντων στη Γερμανία κατά το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρουσίασε, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια επιβράδυνση και ένα επίπεδο τζίρου 5,85 δις Ευρώ, στα ίδια επίπεδα περίπου με το έτος 2008. Η όλη αυτή εξέλιξη θεωρείται  αρνητική για τον κλάδο όταν στα δύο προηγούμενα έτη παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη διψήφιου ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη στον κλάδο ήταν σαφώς καλύτερη από την αρνητική εξέλιξη στον γενικότερο κλάδο τροφίμων και ποτών που υποχώρησε στο 2009 περίπου 2,5%. Όπως σημειώθηκε σε αρκετά καταστήματα-σούπερ μάρκετς και κυρίως στα εκπτωτικά (discounters) στα οποία  διατίθεται και οι δύο κατηγορίες προϊόντων (βιολογικά και συμβατικά), πολλοί καταναλωτές κατά το 2009 προτίμησαν  να επιλέξουν τελικά συμβατικά σε σχέση με βιολογικά προϊόντα και τούτο λόγω της σημαντικής διαφοράς τιμών μεταξύ τους.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Το τσίπουρο "κλέβει" τις προτιμήσεις των καταναλωτών


Με γλυκάνισο ή χωρίς, το τσίπουρο έχει αρχίσει και κλέβει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, εξελισσόμενο σε δυναμικό ανταγωνιστή του άλλου παραδοσιακού μας ποτού, του ούζου. Την ώρα μάλιστα που η κρίση και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών - που σύμφωνα με εκτιμήσεις στο πεντάμηνο της χρονιάς ξεπερνά το 30% - το τσίπουρο δείχνει να αντιστέκεται.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης, άλλωστε, που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακοί και κυμαίνονται μεταξύ 20-25%, ενώ πέρυσι εκτιμάται ότι ήταν της τάξης του 15% περίπου. Το εντυπωσιακό, δε, είναι ότι έχει κερδίσει φανατικούς φίλους στις νεαρές ηλικίες των 25-35 ετών , γεγονός εξάλλου που έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξή του.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Φάρμακο το Ελληνικό ελαιόλαδο


Η Μεσογειακή διατροφή αναγνωρίστηκε από την "Ουνέσκο" ως παγκόσμια κληρονομιά. Άλλωστε "το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή", που ήταν και το θέμα των Επιτροπών Κοινωνικών και Έρευνας της Βουλής είναι, όπως όλοι αναγνώρισαν, ειδικοί επιστήμονες και βουλευτές, ο προνομιακός χώρος για την Ελλάδα.

"Το ελαιόλαδο είναι "φάρμακο". Ορισμένα συστατικά του διαπιστώθηκε ότι δίνουν εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγεία", ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Ευστάθιου Ηλιοδρομίτη, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις έρευνες, που έχουν γίνει χαρακτηρίζοντας "πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα τους".

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Έκθεση τυριών φέτας και γαλακτοκομικών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online  περίπτερο της εταιρίας ΑΦΕΣ ΠΑΓΩΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.


Προφίλ της εταιρίας

Η εταιρία ΠΑΓΩΝΗΣ εδρεύει στις Ερυθρές Αττικής και δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων για περισσότερο από 45 χρόνια. Διατηρώντας σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις με τοπικές συνεργαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και με μονάδες της ευρύτερης περιοχής (Εύβοια, Βοιωτία κ.α.), έχει εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης σε όλα τα στάδια. Στο γεγονός αυτό συμβάλουν ουσιαστικά, αφενός η συχνή συνεργασία των παραγωγών με το τεχνικό προσωπικό της εταιρίας μας για θέματα διατροφής και διαχείρισης των ζώων, αφετέρου ο τελικός έλεγχος που γίνεται σε καθημερινή βάση στο πιστοποιημένο εργαστήριο αυτοελέγχου που λειτουργεί εντός της μονάδας. Και τα δυο αυτά στοιχεία εγγυώνται στο μέγιστο βαθμό την άριστη ποιότητα του γάλακτος πριν αυτό περάσει στο στάδιο της μεταποίησης.

Η βαθιά γνώση της οικογένειας Παγώνη σε ότι αφορά την γαλακτοκομία καθώς και η τεχνογνωσία του προσωπικού της εταιρίας μας, αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας επιτυχημένης πορείας και άριστων σχέσεων εμπιστοσύνης τόσο με τους καταναλωτές όσο και τους συνεργάτες μας.

Τα προϊόντα της εταιρίας ΠΑΓΩΝΗΣ διανέμονται σε ένα δίκτυο μεγαλύτερο των 300 συνεργαζόμενων καταστημάτων τροφίμων στην Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Νησιά) ενώ τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιείται και σε αγορές του εξωτερικού έχοντας συνάψει συνεργασίες με εισαγωγείς σε Αμερική και Γερμανία.

Βασικό μέλημα της οικογένειας Παγώνη είναι ο σεβασμός στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, καθώς και η στήριξη των συνεργαζόμενων ελληνικών κτηνοτροφικών μονάδων σε θέματα ποιότητας προκειμένου να εξασφαλίσει για τον καταναλωτή τη μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων της.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ανταλλακτικά αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης "Ιουστινιανός"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο σχεδιασμός και η κατασκευή της ιστοσελίδας για την εταιρία "Ιουστινιανός" που ασχολείται με τα αναλώσιμα ανταλλακτικά αυτοκινήτων στην Θεσσαλονίκη.

Λίγα λόγια για την εταιρία

Η επιχείρηση ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ιδρύθηκε το 1981 με έδρα την Θεσσαλονίκη και έκτοτε δραστηριοποιείται στις εισαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ειδικεύεται στον τομέα των αναλώσιμων ανταλλακτικών.

Τα προϊόντα της επιχείρησης χρησιμοποιούνται πέρα από τον χώρο της αυτοκίνησης (αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, μηχανάκια, γεωργικά μηχανήματα) και σε άλλους τομείς (μηχανήματα, κρεβάτια, όργανα γυμναστικής).

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη στην καλύτερη τιμή.


Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Κατανάλωση οίνου στις ΗΠΑ 1990-2010


Έτος
Κατά κεφαλήν κατανάλωση1

Συνολικός όγκος             (σε γαλόνια2)  

Συνολικός όγκος Επιτραπέζιου Οίνου                      (σε γαλόνια)3
2010
2.54 gals
784 million
678 million
2009
2.50 gals
767 million
670 million
2008
2.48 gals
753 million
658 million
2007
2.47 gals
745 million
650 million
2006
2.39 gals
717 million
628 million
2005
2.33 gals
692 million
609 million
2004
2.26 gals
665 million
589 million
2003
2.20 gals
639 million
570 million
2002
2.14 gals
617 million
552 million
2001
2.01 gals
574 million
512 million
2000
2.01 gals
568 million
507 million
1999
2.02 gals
543 million
475 million
1998
1.95 gals
526 million
466 million
1997
1.94 gals
519 million
461 million
1996
1.89 gals
500 million
439 million
1995
1.77 gals
464 million
404 million
1994
1.77 gals
459 million
395 million
1993
1.74 gals
449 million
381 million
1992
1.87 gals
476 million
405 million
1991
1.85 gals
466 million
394 million
1990
2.05 gals
509 million
423 million

1Αφορά σε όλες τις ποικιλίες οίνου, περιλαμβανομένου του αφρώδους και επιδόρπιου οίνου, του βερμούτ, και άλλων ειδικών φυσικών και επιτραπέζιων οίνων. Τα στοιχεία βασίζονται σε εκτιμήσεις του Bureau of the Census για τον πληθυσμό. Σημειώνουμε ότι οι μετρήσεις αντανακλούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι εκείνο το ποσοστό που έχει δικαίωμα να πίνει (ενήλικες). Στην τελευταία περίπτωση, η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα ήταν σαφώς υψηλότερη.
21 γαλόνι = 3,79 λίτρα (περίπου)
3Αφορά σε κρασιά με ποσοστό αλκοόλ κάτω του 14%.

Πηγή: Wine Institute/ Gomberg, Fredrikson & Associates(19.4.2011)